9

юни

Защо кучето ни близва: 5 научни причини, които изненадват

Кучето е не просто приятел на човека. То е негов спътник от хилядолетия и най-добра компания в добри и лоши времена

Кучето усеща когато сме радостни. То улавя и тъгата ни. Едно негово близване е в състояние да разтопи човешкото сърце.

Собствениците на кучета вярват, че близването е проява на любов. Но те само отчасти са прави.

Хората се делят на два типа: „Уф, кучето ме близна по лицето“ и „Ой, ой, ой, малкото ми кученце ме целуна по носа“. Любителите на кучета принадлежат, разбира се, към втората.

Целувките на домашните любимци наистина могат да бъдат сладки. Но винаги ли са проява на любов и привързаност? Експертите знаят по-добре от нас и посочиха поне пет причини, поради които кучето ви ближе по лицето или ръцете.

Това е любов

Да, така е. Това е първата и основна причина кучето да се опитва да оближе своя човек, казва ветеринарният лекар Терънс Фъргюсън. Целуването на кучето не винаги е приятно, но това е начин, по който домашният любимец изразява чувствата си – заедно със скачането и махането с опашка. Кучетата не могат да говорят за любовта си, не могат да кажат и колко много им липсваме, така че… близването идва на помощ.

Признак на безпокойство

Кученцата могат да оближат човек, за да се успокоят или отпуснат. Както детето посяга към любимата си мека играчка или одеяло, така и кучетата имат нужда да усетят тактилно собственика си. Кой друг ще ги утеши? Малките кученца, между другото, са по-склонни към целувки от възрастните кучета. „Те са нови в този свят, просто се опитват да разберат нещата“, казва Фъргюсън. „Кученцата нямат ръце, затова използват езика си.“

Когато кучетата са били диви, малките са ближели муцуната на майка си, за да й покажат, че са гладни. Друга причина е, че вашият домашен любимец може да е гладен.

Но не го хранете веднага след прегръдката. То може да реши, че облизването е единственият начин да си набави храна и тогава в живота ви ще има още повече слюнка.

Харесва вкуса ви

Звучи ужасно, но не се плашете. Човешката кожа има естествен солен вкус, който кучетата харесват. Затова те са щастливи да ви оближат след тренировка или бягане, докато не сте имали време да измиете потта. И още един ужасен факт – кучето също така харесва и вкуса на сълзите. Но това не означава, че то не ви съчувства!

Отегчено е или наранено

Ако вашето куче упорито се катери в лицето ви и в същото време ближе краката на столовете или дори килима на пода, това може да е признак за проблем. Най-безобидното е, че кучето просто скучае, защото не му обръщате достатъчно внимание.

Това поведение обаче може да означава, че домашният любимец изпитва болка или е болно. Ето защо, ако езикът на вашият домашен любимец внезапно е станал необуздан, тогава е по-добре да го заведете на ветеринарен лекар.

Генетично заложено е

Както установиха експертите, облизването на собственика е заложено в гените на кучето. Този навик се е появил, когато кучетата са били диви и са живеели на глутници като вълци. Животните се облизвали едно друго, за да укрепят връзките си в глутницата или да покажат уважение към лидера. Така че радвайте се – вие сте алфа човек за вашия домашен любимец!

Не можете да позволите на кучето да ви оближе, ако имате драскотини или рани по лицето или ръцете. И като цяло си струва да държите муцуната на домашния любимец далеч от устата. В противен случай има риск да се заразите с паразити от кучето.

Източник: www.thesprucepets.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts