in

Защо косата отказва да расте?

Един ден ще погледнете отражението си в огледалото и ще се запитате „Защо косата ми не иска да расте?“ Но дали наистина косата не расте или е оптична илюзия?

косата

 

 

Въпреки че растежът на космите никога не спира, съществуват фактори, способни да забавят този процес толкова, че да изглежда, че косата не расте. Експерти обясняват какво влияе върху това и как да се измъкнем от този „застой“:

подстригване
Без вашата пряка намеса нищо няма да се промени!

1.Подстригване на косата
Някои жени не са склонни да жертват и сантиметър от косата си, отказват подстригване, но дължината не се увеличава“, споделя стилистът Шаб Агажани. „Всички имаме ограничение, до което косата може да расте при настоящите обстоятелства. След това косата започва да се накъсва, вместо да расте повече. И докато не промените навика и грижата за косата си, това няма да се промени. Ето няколко метода как да придадете красив вид на косата си:“
*Подстригвайте краищата си
*Не използвайте преса, маша и други средства, които увреждат косата
*Изберете подходящата маска за Вас
*Проучете кои храни са полезни за косата Ви

2.Генетика
Косата има максимална дължина и причината за това се гените. „Това не означава, че след достигането на тази дължина, косата престава да расте. Фазата на растеж до голяма степен се определя от гени и обикновено трае от 2 до 6 години“, обяснява специалистът по пластична хирургия и възстановяване на косата Джеймс Марота.

побеляване

3.Възраст
Остаряването се придружава от многобройни промени в тялото и едно от тях е именно косата. С напредване на възрастта косъмът изтънява и след всичките тези години на третиране с бои, преси и други вредни за косата неща, си оказват влияние.

цъфтеж на косата
„Тъй като косата расте средно с 1,5 см на месец, те започват да се разпадат със същата скорост и растежът ще бъде невидим“, казва Марота.

4.Цъфтеж на косата
Може да изглежда, че косата е престанала да расте, но всъщност причината може да бъде цъфтежа на краищата в резултат на боядисване, изсветляване, изправяне или къдрене на косата. Това може да причини сухота, да лиши от еластичност и овлажняване.

5.Здравни проблеми
„Винаги препоръчвам на пациентите да се консултират със специалист относно алергии, дерматити, хормонални разстройства и други здравословни проблеми“, споделя стилистката Стефани Скуопо от Ню Йорк. Най-честата причина за изтъняването на косата при жените е наследствено заболяване, наречено андрогенна алопеция или женски косопад.

цинк
Храни богати на Цинк- фасул, месо, стриди, морски дарове, ядки.

6.Диета
Храненето и недостигът на витамини оказват голямо влияние върху косата.
„Много е важно да поддържаме необходимите количества Феритин, Цинк, Витамин В12- за по-красив вид и по-дълга коса, препоръчва доктор Марота. Важно е също да приемате достатъчно количество желязо и протеини, за да се предотврати чупливостта и цъфтежа на краищата.
Твърде активната или пасивна щитовидна жлеза също може да повлияе на състоянието на косата.

This post was created with our nice and easy submission form. Create your post!

What do you think?

256 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За жени: Чуете ли тези фрази, по-добре си тръгнете!

Не изхвърляйте тези 9 неща в тоалетната!