13

авг.

Защо изтръпват зъбите?

Усещате изтръпване на зъбите след студени, горещи, сладки храни и напитки

Сигурни сте, че нямате дентални проблеми като дълбок кариес или пародонтит, защото съвсем скоро сте ходили на зъболекар.

Възможно е да сте предизвикали проблема, като сте си нанесли неголеми травми с прекалено твърда храна, с късане на конец с предните зъби, с навика да дъвчете молив, химикалка или друг предмет.

Вероятно е изтръпването да се дължи на вечния запозрян – стреса. През деня нервното напрежение може да доведе до неволно стискане на зъбите, а през нощта – до скърцане.

В много случаи обаче изтръпването е резултат от заболяване извън устната кухина. Чести виновници са възпалените синуси при инфекция на горните дихателни пътища или след прекаран грип. Засегнат в студа лицев нерв също води до изтръпване.

Усещането е неприятно и трябва непременно да установите причината. Все пак идете най-напред при стоматолог, който да изключи пародонтит, начален стадий на абсцес, кариес и неговите усложнения пулпит и периодонтит.

След това посетете личния си лекар, за да установи дали евентуално няма синусна инфекция, засегнат лицев нерв и недостиг на витамин В12, който води до дентални проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts