Хигиена след секс

18

окт.

Защо е добре да си вземате горещ душ преди лягане?

душ преди лягане
Сигурно всички сме чували, че вземането на гореща вана преди лягане ни помага да спим по-добре. Много от нас обаче не знаят защо. В тази статия ще ви разкажем защо е полезно и най-доброто време да го направите!

Вземете топъл душ преди сън, за да спите добре

Взимането на гореща вана или душ преди лягане е една от техниките, които специалистите препоръчват да спите по- добре. Въпреки, че не е решение на хронични проблеми като безсъние, изглежда, че е добра помощ за подобряване на качеството на съня.

Всъщност систематичният преглед воден от професор Шабад Хагай, изследовател от катедрата по биомедицинно инженерство в тексаският университет, подкрепя предимствата при вземането на горещ душ един час преди лягане.

Шабад Хагай

Искате ли да научите повече за това?

Според систематичния анализ на Хагай и неговия екип, къпането с гореща вода преди сън помага да се промени вътрешната телесна температура и по този начин подорява качеството на съня. За да стигнат до тези заключения, изследователите прегледаха 5322 човека използваха дузина от тях за по надежна методология.

Окончателният доклад публикуван в Sleep Madicine reviews гласи, че вземането на душ преди лягане помага на хората да спят по добре. По точно, изглежда, че помага на хората да заспят с 10 минути по- бързо от обикновено.

Тези констатации станаха възможни след анализ на ефектите от „ пасивното затопляне на тялото на водна основа „ върху различни показатели на съня като: Латентност при настъпване на съня, което е времето, необходимо за преминаване от пълна будност към сън. Също така ефективност на съня и качествмо на съня.

Какво друго можем да направим, за да спим по-добре?

Горещият душ наистина може да бъде опция, когато се появят затруднения със съня. Има обаче и други препоръки, които можем да вземем в предвид. Според американската фондация за сън ти включват:

Поддържайте редовен график на съня. Тоест, да имате едно и също време да си легнете и да се събидуте, дори и през уикендите.

Избягвайте дългите следобедни дрямки. Дремка от 20 или 30 минути е достатъчна. Ако имате проблем със съня през нощта, по добре е да ги избягвате.

Правете физически упражнения. Както умерените, така и енергичните упражнения имат благоприятен ефект върху почивката.

Осигурете си комфортна и тиха обстановка в стаята. Леглото трябва да е чисто и удобно. Освен това избягвайте разсейващи елементи като мобилни устройства, телевизори, компютри и др.

И накрая важно е също така да запомните, че в случай на продължителни затруднения със съня или безсъние, най доброто нещо, което трябва да направите, е да отидете на професионалист. Специалист може да помогне да се установи произходът на проблема и най – подходящите лечения.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.freepik.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts