17

мар.

Защо е важно да правите делови комплименти?

Експертите по комуникация изтъкват, че с деловите комплименти са най-успешни хората, които са променили фокуса си

Това ще рече, че те ласкаят не когато искат да получат нещо и затова се стараят да предразположат шефа, колегата, партньора. Те хвалят, защото са си наложили да бъдат отзивчиви към другите, към техните нужди. А една от основните нужди на всеки човек е да бъде ценен. Следователно, когато вие решите да се стараете винаги да задоволявате тази потребност, се сдобивате с мотивация.

Постепенно си създавате навик да сканирате „емоционалната ситуация” и успявате бързо да откривате нещата, за които да похвалите хората, като употребите точната доза, без подмазване и вербални подхлъзвания.

Ако успеете да преместите фокуса от себе си към другите, комплиментите ще ви идват наум лесно и бързо

С практиката ще достигнете състояние, в което правите комплименти безусловно, а не предимно когато се нуждаете от насрещна услуга, обяснява проф. Радж Рагунатан, професор по маркетинг от бизнес училището в Университета на Тексас.

Проучванията за т.нар. позитивна психология доказват, че ако владеете изкуството да правите комплименти, получавате много предимства. Имате по-висок шанс другите да ви харесват, което носи ползи – доверяват ви се по-лесно, склонни са да ви прощават грешки, да ви правят услуги.

Допълнителната облага е, че повишавате собственото си щастие. Психологическото обяснение е, че когато хвалите другите, възприемате себе си като щедри и добри хора, а това вдига самочувствието ви.

Източник: www.indeed.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts