21

сеп.

Защо Библията мълчи за египетските пирамиди

Парадоксите в историческата наука не са един и два. Един от тях е, че Библията се признава от изследователите за исторически източник

Библията разказващ за събития, случили се в Близкия изток и отчасти в Европа от II хилядолетие пр.н.е., макар и в своеобразна (мистико-религиозна) форма.

Но никъде там не се споменава за египетските пирамиди. А те са истински шедьовър, чудо на инженерната мисъл, истинска „строителна перла“ както на своето време, така и на съвременността. Странно, нали…

Какво общо има Бог Тот

Нека приемем, че боговете, съставящи египетския или който и да е друг пантеон, някога са били… хора. С това не твърдим, че тези божества са били простосмъртни, а след това са обожествени заради особените си заслуги. Същността е, че всеки от египетските богове е имал свой реален прототип: велик воин, мъдър владетел, талантлив лекар, гениален инженер и т.н.

Що се отнася до пирамидите, съществува конспиративна теория, според която те не могат да бъдат изградени дори и да се използват съвременни технологии. Днешните изследователи са провели множество опити, в това число и с транспортиране на огромни каменни блокове. Това обаче не отрича факта, че пирамидите са наистина изключително сложна конструкция. И за да бъдат изградени, техният създател трябва да притежава наистина свръхспособности.

Точно такива дарби е притежавал човекът, който става реален прототип на бог Тот

Именно на него се приписват съществени заслуги в изграждането на египетските пирамиди през първата половина на III хилядолетие преди нашата ера.

„Нямаш друг Бог, освен…“

В Библията в прав текст се казва, че Бог е един – същият, който дава заповедите на Мойсей, разделя морето, изпепелява Содом и Гомор и т.н. По отношение на другите божества в Свещеното писание, макар и да не са отричани, все пак се проследява намекът, че те не са никакви богове, а зли сили. И поклонението пред тях е не просто грешно, а смъртно опасно.

И идва въпросът знаели ли са древните евреи за пирамидите? Най-вероятно да, тъй като доста дълго са били роби в Египет и със сигурност са ги виждали. И разбира се, са знаели кой и как ги е построил. Да не забравяме, че по това време в египетското съзнание Тот е не инженер, а Бог, при това доста могъщ, съдейки по това, което е създал.

Пирамидите са табу

Споменаването в Библията за египетските пирамиди неизбежно би довело до необходимостта да се разкаже за това кой ги е построил, кога се е случило това, какво е било предназначението им и т.н. Пирамидите и в древността, и днес са чудо на инженерната мисъл. Това се потвърждава от умовете през различни епохи. Следователно авторът на Библията, волю-неволю, би се наложило да признае величието на езическия бог, който ги е изградил (или е помогнал в тяхното строителство). А това категорично противоречи на концепцията на Свещеното писание.

Източник: lubopitnoe.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts