първолака

13

юни

Започнете подготовката на кандидат първолака още през юни

Детето ви наесен ще бъде в първи клас. Смята се, че ако е ходил редовно на детска градина, то е усвоило много от нужните умения

Но покрай пандемията през последните години вероятно ходенето е било по-скоро нередовно. Не е проблем да проверите с какви знания от предучилищната група трябва да влезе в първи клас и до 15 септември да наваксате евентуални
пропуски.

Още по-важно е да направите преглед на навиците му за поведение и комуникация

Периодът между шестата и седмата година е старт на интензивно интелектуално развитие. Усъвършенстват се вече усвоените навици и се формират все по-сложни умения. Детската градина безспорно помага в това, защото там има правила, които трябва да се спазват,
и отношения, които трябва да се градят – с учителките и с останалите деца. Опитайте да ги умножите в месеците до септември.

Едновременно с това помислете за качествата на детето си

Може би то има някои черти в характера, по които трябва да поработите, за да му е по-лесно в училище – и да усвоява знания, и да се впише в новия колектив.

Специалистите открояват като съществени за първокласника поне пет качества и умения.

Самостоятелност

Честно преценете дали не сте от родителите, които не са оставяли детето да се справя с нищо само. Ако е така, според конкретните условия преценете как да го тренирате. Може примерно да го оставите вкъщи за половин час само, да го пратите да поиска сол назаем от съседката, да купи хляб от близкия магазин.

Ако можете да му гласувате доверие за подобни неща, значи то ще се справи с комуникацията в училище, с подготовката на уроците и домашните вкъщи, без да му висите над главата.

Активност

Това е втора част на самостоятелността. Детето трябва да може не само да се справя с дейности, подходящи за неговата възраст, но и да поема инициатива. Нека си гледа работата без подсещане и надзор. Така ще го подготвите за изискванията в училище.

Дисциплина

В детската градина се свиква с нея. Навиците могат бързо да бъдат загубени вкъщи, а още повече – през лятната ваканция, ако сте решили да я осигурите на кандидат-първолака. Така че внимателно работете за спазването и у дома на правила, които сте обяснили.

Имайте предвид, че на 6-7-годишните все още трудно им се получава дълго време да пазят тишина и да внимават. Но точно в предучилищна възраст детето трябва да се научи да обуздава енергията си и да се самоконтролира. Често му предлагайте занимания, които приличат на училищните – четене, рисуване, апликиране, редене на пъзел.

Тренирайте търпение в обикновени битови ситуации – да не ви прекъсва, докато говорите, да не нервничи на опашката в супермаркета. Може да се договаряте в колко часа например ще започне да играе на електронна игра и да не допускате да се случи по-рано въпреки настояванията му.

Последователност

Това е изключително важно качество – да се довежда докрай започнатото. Без него не се постига успех. Ако вашето дете има склонност да се отегчава и отказва, правете упражнения за постоянство.

Поставяйте му малки задачи за сравнително бързо изпълнение, като постепенно повишавате изискванията. Наблюдавайте го – ако изгуби желание, преустановете и следващия път увеличете времето с малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts