26

апр.

Започнете да учите детето да се облича само преди да е навършило 3 години

Много родители смятат, че навикът детето да се облича и съблича само ще се развие, щом тръгне на детска градина

Нали там няма да има кой да помага, иска, не иска, ще трябва да се справя. В забавачката обаче е едно, а вкъщи при мама и тате е съвсем друго.

Педагозите съветват да започнете да учите сина или дъщеря си да се съблича, облича и да подрежда дрешките си още през втората година. Точно тогава детето изпитва голям интерес към тези занимания. Ако не пропуснете момента, когато стане на 3, вече ще е в състояние бързо и организирано да се приготвя самостоятелно.

На година и половина детето разпознава частите на облеклото и се опитва да участва в обличането и събличането. Това е времето, когато може да започнете да му показвате правилната последователност първо при събличане. Така ще го подготвите и за самостоятелното обличане, което ще му изглежда също толкова лесно като събличането.

Не само показвайте последователност в действията при събличане, а и обяснявайте. Особено за по-сложните дрехи, които минават през главата (което често плаши по-малките), че и копчета имат. Като блузата например: да разкопчае с ваша помощ копчетата около врата, да се наведе напред, да хване с ръце блузата за разхлабеното деколте, да я издърпа напред и да освободи главата, после да дръпне последователно ръкавите напред и да си извади ръцете. Накрая поставя блузата върху облегалката на столчето с деколтето нагоре. Така обличането й ще е удобно -детето ще се наведе, ще пъхне глава в блузата, ще се изправи и ще напъха една по една ръцете в ръкавите.

Дори при създадени навици обаче обличането за излизане, особено през зимата и особено сутрин, се оказва неприятна задача за децата. Те се размотават, а родителите бързат и нервничат.

Причината е, че за хлапето обличането сутрин означава поредна раздяла с близките. То си мисли „Тъкмо съм се събудил и отново съм с мама и татко след дългата нощ. Но ето че пак трябва да се приготвя да се разделим. За нищо на света!“. Детските психолози обясняват, че напрегнатият ритъм на живот на възрастните влиза в противоречие с философията на детето, което иска да е непрекъснато с родителите си и да живее без бързане в познатия семеен свят.

Затова е добре родителите да осигурят на сина или дъщеря си допълнително време, за да се приготви

Помага и да давате избор, вместо да нареждате какво да облече. От вечерта извадете два комплекта дрешки, за да може сутринта детето да предпочете единия. Но ограничавайте свободата на избора му до два варианта – червена или синя блуза искаш, с рокля или с панталон. Така не изпада в безкрайни колебания.

При обличането помагайте, но му позволявайте да прави някои неща самостоятелно, дори да е малко. Например вие дръжте чорапа, а то само пъха краче в него. Най-бързо ще стане, ако вие го облечете, но така пречите да си създаде навици.

Детето може да измисля какви ли не номера, за да разтяга времето за обличане. Дори като му се карате, то знае, че е успяло да привлече вниманието ви. Ако сте започнали подготовката достатъчно рано преди часа за излизане, може да си позволите малко време, за да го разсмеете, вместо да го хокате. Сложете примерно чорапчето на носа си и искайте детето да ви покаже къде е истинското му място.

Ще му помогнете и ако поставяте нещата, с които обикновено излиза, винаги на едно и също място. Когато знае къде са обувките, палтото, раничката, то по-бързо съобразява какво трябва да прави и изпълнява повечето действия само. Но все пак има нужда от напомняне за всяко действие – първо си обуй обувките, после облечи якето. Понякога това продължава с години. Децата усвояват последователността на действията чрез напомняне, изтъкват педагозите.

За да намалите лошото настроение при излизане от къщи, позволявайте детето да вземе, ако иска, предмет, създаващ връзка с дома – примерно играчка. Така то ще знае, че всеки ден може да тръгва към големия свят по-сигурно, че ще се върне. А това ще означава и по-малко размотаване с обличането сутрин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts