Забавете стареенето: Старостта започва от сигнали в мозъка! Важно е да се поддържа психологическата възраст

Не се взирайте в годината, написана на паспорта ви

Всички отдавна осъзнават, че така наречената възраст по паспорт няма нищо общо с биологичната. При жените това се наблюдава най-добре. Навярно сте забелязали, че някои жени на 30 изглеждат вече на 50, а някои 60-годишни могат спокойно да се съревновават по привлекателност с момичета на 25 години. Но защо така става?

Изследователите смятат, че ключова роля по въпроса с дълголетието съвсем не играе генетиката, а също така и не средствата да поддържане на младостта. Скоростта на нашето стареене се обуславя именно от мозъка ни.

Социално-психологическа възраст

Има понятие, наречено психологическа възраст на човека. Именно тя определя нашата външност и поведение и напълно зависи от процесите в главния мозък. Още в началото на XIX век мъжете и жените на 35-40 години се считали за старци. В днешни дни човечеството като цяло живее по-дълго и това налага да се признаят промени във възрастовата класификация.

старение человека
Световната здравна организация определи нови възрастови граници: днес младостта продължава от 24 до 44-годишна възраст. Така че на 40 жените са още момичета, а не втора класа, както мнозина се шегуват. По-нататък от 44 до 60 години човек пребивава в средната възраст, от 60 до 75 в напреднала и едва между 75 и 90 настъпва старостта. Тези, които са на повече от 90, се наричат дълголетници.

старение человека
Но не на всеки се отдава да съхрани младо тяло и лице на тези 40 години, а още по-малко на 50 и 60. Да останем млади по душа и тяло в зряла възраст на първо място ни пречи нашата психология,вътрешната нагласа и отношение към живота. От тях зависи и вътрешната красота. Основната хипотеза на изследователите в тази област, за което са похарчени милиарди долари, гласи: скоростта на нашето стареене зависи именно от мозъка.

старение человека
Това е лесно да се докаже. В началото на живота нашият мозък е много зает да опознава света, себе си, да се напълни със знания и различни заключения. Следователно целият организъм е включен в този процес и работи на предела на възможностите си. Но след като светът стане неинтересен, след като престанеш за опознаваш, да разширяваш своята компетенция, да се обучаваш, тогава започва старостта. Твоят мозък и организъм вече не работят активно. Всъщност, оттук произтичат и различни болести от типа на Алцхаймер.
Психологическото стареене е възможно да бъде забелязано навреме.

Маркери на психологическата старост

1. Отношение към времето
Когато при теб се появи усещането, че всички хубави неща в живота ти вече са в миналото, а за каквото и друго да е, времето вече е отминало, то ти започваш да старееш. Психологически старият човек живее със спомените, младият – с плановете. Песимизмът, чувството на безнадеждност, отсъствието на планове, безкрайното припомняне на спомени – всичко това са показатели за психологическата старост и катализатори на биологическата.
Неслучайно в Америка хора след шейсетте постъпват да учат в университети, ходят на различни курсове. Всичко ново способства на работата на мозъка и оптимистичната настройка. А значи – и на младостта.

старение человека
2. Ограничения
Психологическата старост е пряко свързана със самосъжалението: „На 50 вече не мога да правя това, което съм правил на 20. Вече не мога да си позволя да направя салто или да скоча с парашут“. С възрастта, разбираемо, ние срещаме все повече ограничения, които са свързани с физическите ни данни и отговорностите (деца, работа).
Но във всеки период от живота се откриват нови възможности. Ако е трудно да се прави нещо физически, можем да започнем да развиваме творческите си способности.
Учи нови езици, занимавай се с пешеходен туризъм, посещавай нови страни, организирай различни мероприятия. И тогава много 20-годишни няма да са ти конкуренция. Не ограничавай себе си, а търси възможности.

старение человека
3. Емоционалната стабилност
Съвременната наука и хилядолетната мъдрост са доказали, че благодарните и щастливи хора живеят дълго и изглеждат красиво. Стабилната психика е залог за младостта. Човек, който умее спокойно да се адаптира към промените и да преминава през трудностите, не приемайки всичко това твърде присърце и не зацикляйки върху проблемите, винаги ще бъде по-млад.

При жизнерадостните хора се образуват по различен начин лицевите мимики, при тях има по-малко старчески петна и са много по-привлекателни по външност.

Изглеждат добре, имат чувство за хумор и благодарят на живота за всеки ден – това е залогът за психологическата младост. Това е свързано с ред хормонални и неврологични процеси, които протичат в мозъка.


Развивайте се, радвайте се, а главно – не се привързвайте към годината си на раждане в паспорта! Много хора престават да работят над себе си само защото на 50 вече не е прието или е вече късно. Това е твоят живот, твоите емоции, твоето тяло в края на краищата. Никой няма право да те упреква за нищо.

What do you think?

264 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оливие Сулие: „Тялото ви издава всичките ви проблеми и страхове“

Вижте какво не трябва да говорите по време на изповед