Забавете стареенето: Старостта започва от сигнали в мозъка! Важно е да се поддържа психологическата възраст

Не се взирайте в годината, написана на паспорта ви

Всички отдавна осъзнават, че така наречената възраст по паспорт няма нищо общо с биологичната. При жените това се наблюдава най-добре. Навярно сте забелязали, че някои жени на 30 изглеждат вече на 50, а някои 60-годишни могат спокойно да се съревновават по привлекателност с момичета на 25 години. Но защо така става?

Изследователите смятат, че ключова роля по въпроса с дълголетието съвсем не играе генетиката, а също така и не средствата да поддържане на младостта. Скоростта на нашето стареене се обуславя именно от мозъка ни.

Социално-психологическа възраст

Има понятие, наречено психологическа възраст на човека. Именно тя определя нашата външност и поведение и напълно зависи от процесите в главния мозък. Още в началото на XIX век мъжете и жените на 35-40 години се считали за старци. В днешни дни човечеството като цяло живее по-дълго и това налага да се признаят промени във възрастовата класификация.

старение человека
Световната здравна организация определи нови възрастови граници: днес младостта продължава от 24 до 44-годишна възраст. Така че на 40 жените са още момичета, а не втора класа, както мнозина се шегуват. По-нататък от 44 до 60 години човек пребивава в средната възраст, от 60 до 75 в напреднала и едва между 75 и 90 настъпва старостта. Тези, които са на повече от 90, се наричат дълголетници.

старение человека
Но не на всеки се отдава да съхрани младо тяло и лице на тези 40 години, а още по-малко на 50 и 60. Да останем млади по душа и тяло в зряла възраст на първо място ни пречи нашата психология,вътрешната нагласа и отношение към живота. От тях зависи и вътрешната красота. Основната хипотеза на изследователите в тази област, за което са похарчени милиарди долари, гласи: скоростта на нашето стареене зависи именно от мозъка.

старение человека
Това е лесно да се докаже. В началото на живота нашият мозък е много зает да опознава света, себе си, да се напълни със знания и различни заключения. Следователно целият организъм е включен в този процес и работи на предела на възможностите си. Но след като светът стане неинтересен, след като престанеш за опознаваш, да разширяваш своята компетенция, да се обучаваш, тогава започва старостта. Твоят мозък и организъм вече не работят активно. Всъщност, оттук произтичат и различни болести от типа на Алцхаймер.
Психологическото стареене е възможно да бъде забелязано навреме.

Маркери на психологическата старост

1. Отношение към времето
Когато при теб се появи усещането, че всички хубави неща в живота ти вече са в миналото, а за каквото и друго да е, времето вече е отминало, то ти започваш да старееш. Психологически старият човек живее със спомените, младият – с плановете. Песимизмът, чувството на безнадеждност, отсъствието на планове, безкрайното припомняне на спомени – всичко това са показатели за психологическата старост и катализатори на биологическата.
Неслучайно в Америка хора след шейсетте постъпват да учат в университети, ходят на различни курсове. Всичко ново способства на работата на мозъка и оптимистичната настройка. А значи – и на младостта.

старение человека
2. Ограничения
Психологическата старост е пряко свързана със самосъжалението: „На 50 вече не мога да правя това, което съм правил на 20. Вече не мога да си позволя да направя салто или да скоча с парашут“. С възрастта, разбираемо, ние срещаме все повече ограничения, които са свързани с физическите ни данни и отговорностите (деца, работа).
Но във всеки период от живота се откриват нови възможности. Ако е трудно да се прави нещо физически, можем да започнем да развиваме творческите си способности.
Учи нови езици, занимавай се с пешеходен туризъм, посещавай нови страни, организирай различни мероприятия. И тогава много 20-годишни няма да са ти конкуренция. Не ограничавай себе си, а търси възможности.

старение человека
3. Емоционалната стабилност
Съвременната наука и хилядолетната мъдрост са доказали, че благодарните и щастливи хора живеят дълго и изглеждат красиво. Стабилната психика е залог за младостта. Човек, който умее спокойно да се адаптира към промените и да преминава през трудностите, не приемайки всичко това твърде присърце и не зацикляйки върху проблемите, винаги ще бъде по-млад.

При жизнерадостните хора се образуват по различен начин лицевите мимики, при тях има по-малко старчески петна и са много по-привлекателни по външност.

Изглеждат добре, имат чувство за хумор и благодарят на живота за всеки ден – това е залогът за психологическата младост. Това е свързано с ред хормонални и неврологични процеси, които протичат в мозъка.


Развивайте се, радвайте се, а главно – не се привързвайте към годината си на раждане в паспорта! Много хора престават да работят над себе си само защото на 50 вече не е прието или е вече късно. Това е твоят живот, твоите емоции, твоето тяло в края на краищата. Никой няма право да те упреква за нищо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оливие Сулие: „Тялото ви издава всичките ви проблеми и страхове“

Вижте какво не трябва да говорите по време на изповед