19

авг.

Ето как можете да разберете от кой пол е вашият мозък!

„Истински мъж и истинска жена – това са крайните форми на непрекъснат спектър, в който са възможни много различни варианти“, казва биологът Ася Казанцева. Известно е, че мекотелите и някои риби могат да променят пола си през целия си живот. Така например при стридите честотата на сексуалните промени зависи от … температурата на водата. Хората са по-сложни.

През първите седмици на формирането си, всички ембриони са надарени с женски полови белези. И едва след 9-та седмица идва определеността.

Яйцеклетките, които са оплодени от сперматозоиди с мъжка Y хромозома, постепенно се превръщат в момчета. А ембрионите с XX-хромозомен набор продължават да се развиват като момичета.

Но да се родиш като момиче не означава да мислиш като жена! Нашият собствен физически пол често е различен от пола на нашия мозък. И това, между другото, няма нищо общо със сексуалната ориентация.

Главният мозък на човека

Последните проучвания показват, че мозъкът на мъжа и жената наистина имат различия, които обясняват силните и слабите страни на двата пола. Но резултатите далеч не са безспорни …

Парадоксално е, че интересът към темата за половите различия в човешкия мозък се е родил в резултат на опитите на учените да докажат, че те не съществуват. Когато, през 1950, американският психолог Дейвид Уекслър е съставял известния си тест IQ, той установява, че по-голямата част от съществуващите работни места са създадени специално за мъже или за жени.

Той дълго търсил универсални задачи и за двата пола, но всички опити пропаднали. Не намирайки неутрален инструмент, ученият просто балансира в теста си броя на въпросите, подходящи за жените и мъжете.

Въпреки това, различията между мъжете и жените упорито се проявяват отново и отново, така че Уекслър накрая пише: „Нашето изследване потвърждава това, което поетите и писателите често виждат, а именно: че мъжете не само се държат, но те и не мислят по начина, по който го правят жените. “

Притежателите на мъжкия и женския мозък, независимо от техния физически пол, виждат и възприемат света и другите по различни начини. Те реагират по различен начин на стрес и заплахи. Хората и събитията се оценяват по различни начини.

t

Причината за разликите не е в традиционното образование, тя се намира много по-дълбоко в самата структура на мозъка. В утробата на майката под влияние на хормоните, развитието на мозъка се ръководи от женски или мъжки тип.

„Все повече изследвания показват, че мозъкът на мъжа и мозъкът на жената се различават много по-сериозно от това, което мислехме“, казва неврологът и психиатърът д-р Луан Брисендин, автор на „Женският мозък и мозъкът на мъжа“.

Татяна Черниговская, учен в областта на невронауките и психолингвистиката, казва: „Жените имат повече връзки между полукълбата, поради което социалният живот на мозъка е по-разклонен“.

В женския мозък отговорността за различните функции се разпределя между двете полукълба регионите често са свързани с изпълнението на една задача. Жените обработват информацията по-подробно – емоциите винаги се смесват с логиката.

Когато мъжкият мозък ще възприема само думи, женският ще регистрира и изражението на лицето на събеседника, езика на тялото, ще улови интонацията и подтекста и така ще възприеме не само изразените, но и неизказаните мисли.

Много от качествата, които традиционно се свързваме с физическия пол, всъщност се определят от това какъв пол има мозъкът на даден човек. Например мъжките и женски мозъци реагират по различен начин на заплахата.

Мъжкият мозък, в зависимост от изравняването на силите, приема решението дали да се бори, или да се спаси. Женският мозък в случай на заплаха най-напред търси помощ и подкрепа.

Но традиционно такива качества се свързват с физическия пол, а не с вида на мисленето. Следователно, мъж с женски мозък може да се смята за твърде предпазлив и внимателен. Една жена, собственик на мъжки мозък, напротив, е много смела и решителна.

Макар в действителност това да няма нищо общо с страхливост или смелост, а просто какви видове самоотбрана са осигурени от женския и мъжкия тип мислене.

И това е интересно. Промяна на физически пол е възможна – с помощта на пластична хирургия и хормонална терапия. Но никой не може да промени пола на мозъка: нито с образование, нито средата, нито с агитация, нито чрез социални стандарти.

Направи тест да разбереш от какъв пол е твоят мозък!

1. Често пея, като съм сам със себе си.
2. В детството ми беше много важно да побеждавам.
3. Мога лесно да чуя какво казват хората в претъпкана стая.
4. Като дете судоволствие се изкачвах възможно на най-високата част на едно дърво.
5. Ако някой ме прекъсва, когато съм зает, тогава ми е трудно да се върна към заниманието си.
6. Лесно правя няколко неща по едно и също време.
7. Мога да разбера от лицето на човека какво има в съзнанието му.
8. Харесва ми да събирам различни неща и да ги подреждам по категории.
9. Решавам проблемите по-често с помощта на интуицията, отколкото с логиката.
10. В детството ми харесах игри, където изобразявах други хора (реални или въображаеми).
11. В училище добре ми се отдаваше краснописът. Не правих грешки.
12. Като дете често ми се искаше да разглобявам разни неща, за да разбера как работят.
13. Бързо се отегчавам ако трябва да правя едно и също нещо. Предпочитам да върша различни задачи.
14. Не ми харесва бързото шофиране, нервира ме.
15. Харесва ми да чета романи, а не публицистистика.
16. По-лесно намирал пътя на картата, отколкото по уличните знаци.
17. Аз редовно общувам със семейството и приятелите си.
18. Като дете ми харесаха игри с физическа активност.
19. Мога лесно да си представя нещата в три измерения. Например, мога да си представя как ще изглежда сградата в скицата на архитекта.
20. В детството ми харесаше да подобрявам нещата, да ги правя по-красиви.

Обработка на резултатите

Получавате 1 точка за всеки положителен отговор на въпроси 1, 3, 6, 7, 9, 10, 11, 14, 15, 17. И една точка за всеки отрицателен отговор на въпроси 2, 4, 5, 8, 13, 16, 18, 19, 20.

Колкото по-близо е общият ви резултат до 20, толкова по-женствен е вашият мозък. Колкото по-близо е общият ви резултат до 1, толкова по-мъжки са.

Ако не знаеш кой е врагът ти, как можеш да спечелиш войната? Още по-лошо е, когато не знаеш кой си ти самият. Тогава поражението ти е гарантирано 100%.

Няма по-лош или по-добър мозък. Има възможност да опознаете своя, за да не прекъсвате развитието си и да не се опитвате да култивирате в себе си качества и способности, с които видът ви на мислене не съвпада.

И по-важното е, че за да не се обвиняваш за тези черти на характера, които от гледна точка на социалните стереотипи не съответстват на твоия физически пол.

Намирането на себе си е основната задача на човек.

Так Просто

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts