19

юли

Ето защо не е добре да отлагате първото раждане за след 35 години

Те отлагат, за да правят преди това кариера и да осигурят финансова стабилност на семейството


Ако има някакъв проблем, репродуктивната медицина вече е толкова напреднала, че ще го отстрани. Лекарите обаче казват, че това е вярно само отчасти.

Репродуктивният „прозорец“ на жените намалява, защото и първият цикъл, и менопаузата се изместват в по-ранна възраст. За българките първата менструация вече избързва с около година и половина – на 12 години. Критическата възраст пък идва не на 52, а средно на 47 години.

Противно на остарялото схващане, че когато има проблем със зачеването, причината е по-често у жената, според актуалната българска статистика в 50 % от двойките е у мъжа. При това при близо една трета от мъжете със стерилитет става дума за идиопатичен инфертилитет – неясна причина, което означава, че медицината не може да я излекува.

Една от водещите причини при мъжете е крипторхизмът. 8% от момчетата у нас се раждат с т. нар. задържан тестис -състояние, при което единият или двата тестиса не са се развили пълноценно. Този проблем трябва да се установи и оперира до 3-годишна възраст, за да може да се преодолее.

Смята се, че при двойката има повод за тревога, когато при желание жената не може да зачене в рамките на 1 година. Около 250 000 български семейства имат репродуктивен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts