Ето защо не е добре да отлагате първото раждане за след 35 години

Много двойки смятат да отложат създаването на поколение, докато станат на около 35 години

Те отлагат, за да правят преди това кариера и да осигурят финансова стабилност на семейството


Ако има някакъв проблем, репродуктивната медицина вече е толкова напреднала, че ще го отстрани. Лекарите обаче казват, че това е вярно само отчасти.

Репродуктивният „прозорец“ на жените намалява, защото и първият цикъл, и менопаузата се изместват в по-ранна възраст. За българките първата менструация вече избързва с около година и половина – на 12 години. Критическата възраст пък идва не на 52, а средно на 47 години.

Противно на остарялото схващане, че когато има проблем със зачеването, причината е по-често у жената, според актуалната българска статистика в 50 % от двойките е у мъжа. При това при близо една трета от мъжете със стерилитет става дума за идиопатичен инфертилитет – неясна причина, което означава, че медицината не може да я излекува.

Една от водещите причини при мъжете е крипторхизмът. 8% от момчетата у нас се раждат с т. нар. задържан тестис -състояние, при което единият или двата тестиса не са се развили пълноценно. Този проблем трябва да се установи и оперира до 3-годишна възраст, за да може да се преодолее.

Смята се, че при двойката има повод за тревога, когато при желание жената не може да зачене в рамките на 1 година. Около 250 000 български семейства имат репродуктивен проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Колко вода трябва да пият децата в жегата?

Живот в нищета. Как да се измъкнем от него?