рак на ректума

17

юни

Експериментално лекарство за рак на ректума дава резултат при всички пациенти в проучването

Ревулюционно ново лечение за рак на ректума

Резултатите от медицински изследвания срещу колоректален рак са обнадеждаващи. Всички пациенти, участвали в проучването, са се подобрили без нужда от химиотерапия, лъчетерапия или операция.

Участниците са били наясно, че следващата стъпка след научното изследване са общите лечения, които се борят с болестта. Но лекарството, предоставено от учените, които работят по  изследването, изненада лекарската общност, тъй като всички пациенти, които участваха достигнаха  пълно излекуване.

Лекарството представлява надежда за хилядите диагнози на тази патология. Ще ви разкрием какво представлява новата терапия и как се прилага при пациенти.

Рак на ректума: един от най-често диагностицираните

Испанското дружество по медицинска онкология заявява, че тези злокачествени тумори са склонни да се образуват във всеки от 3-те слоя на този орган: мускул, сероза и лигавица.

Патологията е свързана с рак на дебелото черво, поради сходството на неговите характеристики, въпреки че разликата е маркирана от мястото, където започва заболяването. Ето защо е обичайно заболяването да се нарича колоректален рак.

Статистиката на Американското дружество за борба с рака (ACS) уточнява, че този карцином е третият по разпространение, както при мъжете, така и при жените в Съединените щати. Прогнозите му за 2022 г. са 44 850 случая на рак на ректума в страната.

Какво е Достарлимаб и как действа?

Това е хуманизирано PD-1 моноклонално антитяло, произведено чрез рекомбинантна ДНК технология.

Всяка доза dostarlimab струва $11 000 и винаги трябва да се предписва и наблюдава от онколог.

Jemperli® първоначално се предписва на пациенти с рак на ендометриума, дори в рецидивиращи фази. Лекуваните жени показват проявен дефицит в възстановяването на ДНК сдвояване, според доклади на AEMPS и Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба.

Преместването на имунотерапевтичното съединение към колоректален рак дойде с екип от специалисти, които предложиха да блокират контролните точки при пациенти с локално напреднали заболявания и дефицит на възстановяване на ДНК.

Какво точно показват изследванията за това лекарство за рак?

Експертите изучават хипотезата от 2017 г. и разпространиха резултатите чрез The New England Journal of Medicine през юни тази година. Те включват 12 души в извадката с аденокарцином II или III стадий и недостатъчно коригиране на грешката при чифтосване.

Групата получава доза dostarlimab на всеки 3 седмици в продължение на 6 месеца. Веществото разкрива раковите клетки, за да помогне на имунната система да ги разпознае и елиминира.

На теория, след изпитанието, пробата трябваше да продължи с химиотерапия, лъчетерапия и хирургия. Но клиничният отговор на експеримента им спести подобни процедури.

След 6 месеца проследяване изследването показва, че няма следи от тумори при ЯМР и ендоскопски изследвания. Няма и признаци на рак при дигитални ректални изследвания и биопсии, както и при сканиране на флуородезоксиглюкоза.

Докладът също така подчертава, че няма случаи на прогресия или рецидив, да не говорим за нежелани лекарствени реакции, достигащи или надвишаващи степен 3. Авторите заключават, че локално напреднал колоректален рак е бил доста чувствителен към PD-1 моноклонална блокада.

Контролните изследвания след 6 месеца проследяване на пациентите не откриват признаци на рак.

Източници: https://bestlifeonline.com/health/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts