Езикът на тялото казва онова, което умът се опитва да скрие

Знаете ли как Шерлок Холмс може с един поглед да каже половината автобиография на събеседника си?

Тайната на успеха на легендарния детектив е, че мистър Холмс е изключително наблюдателен. Добре е да се разчитат детайлите, които всъщност съдържат огромна информация…

По време на разговор сякаш случайно погледнете надолу. Накъде събеседникът ви е насочил обувките си?

Ако стъпалата му са обърнати към вас, значи му е интересно, той с удоволствие поддържа беседата и не бърза да приключи диалога. Ако сочат встрани, уви, той търси предлог по-бързо да се отърве от вас. Не приемайте всичко за своя сметка: може би той има
важна работа, но заради природната си стеснителност не може да го заяви пряко.

В каква поза се намира? Ръцете в джобовете издават комплексираност, нежелание да се разкрие.

Ако партньорът ви седи с крак върху крак и скръстени на гърдите ръце, това показва много тревожна поза. Или изобщо не ви вярва, или се страхува да не издаде някаква тайна.

Когато човекът се държи като войник: ръцете са изпънати покрай бедрата, краката събрани, значи общува с вас по служебно задължение. Когато някой се държи по този начин, вероятно той зависи от вас – материално или морално.

Както е известно, очите са огледало на душата. Е, не нахлувайте в душата на ближния си! Във всеки случай без необходимост. Гледайте го, но без да се опитвате да видите в очите му собственото си отражение. Такъв поглед издава скрита агресия – ако събеседниците са от един пол, или призив към секс – когато втренчено се гледат мъж и жена. Неспокойно движещите се очи издават лъжливост и неискреност.

Освен това е важен и темпът на речта.Този, който говори прекалено бързо, показва собствената си тревожност или стремежа си с всички сили да убеди събеседника си. Ако при това подробно се опитват незначителни
детайли, най-вероятно пред вас стои измамник. Прекалено бавната реч, от друга страна, е присъща на снобите или хората, преживяващи депресия, упадък на силите.

Но как да се държим, за да направим впечатление на уверени, благожелателни и открити хора?

Заемете съответстваща поза: главата е леко наведена към събеседника, гърбът е изправен, но не изпънат като струна. Движенията ви трябва да са свободни, а речта – отмерена. Не забравяйте да следите жестовете си и от време на време (желателно на място) да се усмихвате. Успех!

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Добрината, която правим, влияе на мозъка

Всичко което трябва да знаете за тестото с извара