21

апр.

Думи, които не бива да употребявате при скандал или спор

Всички двойки спорят. Но при някои това е размяна на мнения, докато се стигне до взаимноприемливо решение, а при други прераства в скандал

Разликата често е в думите, които се употребяват при спор или скандал, посочват психолозите.

Грубости и обиди не си позволявате, разбира се. Внимавате да не прибягвате до онези обобщения „Ти винаги“, „Ти никога“, които незабелязано се изплъзват, като пътят към постигане на съгласие се проточи и напрежението ескалира. Но дали не казвате „трябва“, „ти си длъжен“? Вменяването на отговорност е почти толкова неприятно, колкото е и вменяването на вина.

Никой не обича да чува „Ти си длъжен“. Партньорът ви е зрял човек, не е непослушно дете или вироглав тийнейджър, на които се налага директно да напомняте отговорностите със строг тон. Обикновено това е и непродуктивно, понеже дразни.

Психологът Джефри Бърнстейн обяснява защо

Когато използвате „ти си длъжен“, автоматично заставате в позицията на шеф, който напомня на подчинения си за неговите отговорности. А в семейството никой не иска да се чувства подчинен. Така създавате негативна нагласа и пречите на възможността за постигане на съгласие. До момента каквито и аргументи да сте използвали за своята гледната точка в спора, вие ги обезсилвате с уж безобидното, но някак господарско „ти трябва“, „ти си длъжен“.

Допълнителните фактори това да гневи мъжете са два. Единият е техният особен страх, че в любовта и брака губят свободата си малко или много. Вече трябва да се съобразяват с половинката си, не само със себе си. Колкото и да я обичат, подсъзнателно изпитват неудоволствие от ограничението. Според психолозите това е изначален страх, който съществува у силния пол. Някои го осъзнават и заради него се бавят с предложението за обвързване. Други не го осъзнават, с готовност създават двойка, но напомнянето „ти трябва“, „ти си длъжен“ го събужда по най-дразнещ начин.

Вторият фактор пак е страх, но друг – страхът дали ще понесат отговорностите си като глава на семейството, каквато бъдеща роля се внушава още на малкото момче.

У всеки мъж, дори у най-самоуверения, има несигурност дали се справя

Когато казвате на любимия „ти си длъжен“, сякаш му напомняте, че не си знае отговорностите, че не се представя на достатъчно високо ниво. Това е оскърбително. Макар и индиректно, вие го обвинявате, подчертават психолозите.

Смятате, че обективно не е така – той си се справя през повечето време, отличен тандем сте. Не искате и да го нараните. Просто подчертавате позицията си в конкретния спор, изтъквайки какво той трябва да направи според вас. Добре, ето тук е разковничето.

Това е „според вас“, вашата гледна точка. Тогава вместо „ти трябва“, „ти си длъжен“, кажете на партньора си „бих искала“. Звучи много по-меко, говори конкретно за вашите чувства и желания, препоръчва Джефри Бърнстейн.

Основно правило в спора е, когато изяснявате отношенията си, да говорите за себе си

Не атакувайте любимия, като му казвате какво трябва да направи. Щом постъпвате така враждебно, не го убеждавате и той едва ли доброволно ще постъпи, както искате.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts