добавки с колаген

23

дек.

Добавки с колаген- какви са рисковете

За какви странични ефекти трябва да внимавате

Добавки с колаген се използват за профилактика и лечение на състояния, свързани със ставите, костите или кожата. Но какви са техните рискове?

Добавките с колаген помагат да се обърне естествената загуба на колаген в тялото.

Колагенът е най-изобилният протеин, произвеждан от човешкото тяло. Колагенът има структура под формата на влакна, за да придаде консистенция на епидермиса, косата, костите, сухожилията, хрущялите и зъбите. В допълнение, той се намира и в тъканта, която обгражда и защитава мускулите и вътрешните органи.

Добавките се използват главно за профилактика и лечение на състояния, свързани със ставите, костите и кожата. Въпреки това, те крият някои рискове.

Видове добавки с колаген

Според последни изследвания, публикувани от Journal of Drugs in Dermatology, тези добавки помагат за заздравяване на рани, еластичност на кожата, здравина на костите и редица др.

В момента можете да ги намерите във търговските мрежи под много различни варианти  като:

  • Капсули
  • Течности
  • Прахове  

Също така можете да ги намерите и в много протеинови блокчета  или кремове обогатени с колаген.

Също така има колагенови инжекции, които стягат и подобряват вида кожата.

Употреба

Тези добавки станаха все по- популярни в последните години. Кои са те?

  • Намалява стареенето и предотвратява появата на бръчки
  • Подобрява еластичността на кожата
  • Заздравява кожата и ноктите
  • Намалява дискомфорта в ставите и връзките
  • Намалява риска от остеопороза
  • Пази тялото от загубата на мускулна маса
  • Помага за сърдечно- съдовото здраве

Странични ефекти от добавки с колаген

Докато локалното приложение на колаген е сравнително безопасно, други форми могат да предизвикат странични ефекти. Тези нежелани реакции обаче са редки и не са свързани със сериозни проблеми.

Всъщност проучване, проведено върху перорална колагенова добавка и публикувано в Journal of Medicinal Food, показа, че никой от хората не е развил неблагоприятни ефекти.

Стомашно- чревни проблеми

Според резултатите от проучване, проведено през 2016 г. от няколко изследователи в Центъра за мускулно-скелетно здраве (Университет на Калифорния), от 191 доброволци, 14 са развили стомашно-чревни проблеми от приема на добавки с колаген.

Въпреки че този страничен ефект е рядък, има вероятност да се появи в някои случаи.

Лош вкус в устата

Повечето добавки с колаген са безвкусни, но тъй като някои от тях произхождат от морски дарове, те обикновено имат силен послевкус и миризма. Това причинява лош вкус в устата след поглъщането им.

Кожни заболявания

Въпреки че обикновено не се случва и няма достатъчно научни доказателства, може да има хора, които, приемайки добавки с колаген, да имат кожни заболявания поради алергична реакция, която не е консултирана преди това с лекар.

Някои хора съобщават, че страдат от тежки епизоди на акне, когато започват приема на определени добавки с колаген. Въпреки това, няма научни доказателства, които да свързват самия колаген с подобни епизоди. Това е така, защото продуктите обикновено съдържат други елементи като биотин, суроватка или хиалуронова киселина, които може да са отговорни.

Добавянето на колаген също е свързано с появата на склеродермия. Това е заболяване, при което тялото произвежда прекомерно колаген, причинявайки множество симптоми като скованост на ставите и болка. Въпреки това, няма научна основа за тази връзка, тъй като тялото ефективно регулира излишъка от този протеин.

Алергични реакции

В зависимост от източника на колаген алергичните реакции могат да са различни.

Както става въпрос за статия, публикувана в списание Nutrition and Health Magazine, рибата, морските дарове и яйцата са храните, които най-често се използват като източници.

Източници: Nutrition and Health Magazine Journal of Medicinal Food https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts