25

сеп.

Как бързата храна влияе върху психиката на детето

Не всичко, което е вкусно, е здравословно. Всички обаче знаят, че бързата храна не е здравословна за детето

детето

Но едва ли много хора предполагат, че бързата храна засяга не само физическото здраве, но и психическото.

Почти 78% от учениците редовно ядат бърза храна и пият кокакола. Това е тъжен резултат от проучване, проведено миналата година. Бързо, вкусно, не много скъпо, но и нездравословно. Днес специалистите за пореден път напомнят: бързото хранене е опасно. И казаха защо.

Първо, има твърде много калории. Това означава риск от развитие на затлъстяване и свързани с наднормените килограми заболявания.

Стандартният обяд от пържени картофи, хамбургер, кока-кола и десерт съдържа над 1000 калории. Това е почти половината от дневния прием на калории за ученик от прогимназията.

На второ място, бързата храна съдържа трансмазнини – около 40% за една порция обяд. Докато тяхното безопасно количество за хората е не повече от 1% от дневната диета.

Транс-мазнините водят до проблеми с черния дроб, сърдечно-съдовата система, ендокринната система, а също така значително увеличават риска от злокачествени новообразувания.

Консерванти, подобрители на вкуса, багрила, излишна сол и захар – всичко това, разбира се, е вредно за организма. Освен това води до пристрастяване. На човек му се иска да яде все повече и повече – оказва се, че пристрастяването е подобно на това, което представлява пристрастяване към игри на компютъра или дори към алкохол.

Между другото, опасността се крие дори в самото име – „бързо“, тоест храна за ядене набързо, за кратко време. Храносмилателната система страда от такова бързане .

Децата са специална рискова група

Учени от Съединените щати проведоха проучване и установиха: тези, които постоянно ядат бързо хранене, имат психически проблеми. Експертите все още се опитват да разберат механизма на подобен ефект, но вече е ясно, че нездравословната храна не засяга подрастващите по най-добрия начин.

„Младите хора, които редовно посещават заведения за бързо хранене, са по-склонни да страдат от повишена тревожност, предразположени са към депресия, неразумна агресия, неадекватни реакции и суицидни настроения“ , предупредиха експертите.

„Погледнете състава на ястията за бързо хранене: дълъг списък от съставки, които на теория не би трябвало да ги има. Захар, подобрители на вкуса, стабилизатори, соя, протеинови заместители, нишестета, транс-мазнини, оцветители, подобрители, различни „е-та“ … Всички те са необходими, за да може храната да се съхранява по-дълго и да остане привлекателна за потребителя. Но от подобен рафиниран продукт няма полза за тялото. Освен това, поради тези съставки, съдържанието на калории в него ще бъде много по-високо.

Бихме посъветвали деца, хора с наднормено тегло, непоносимост към глутен и лактоза, автоимунни заболявания, сърдечно-съдови патологии и захарен диабет да избягват такава храна.“

Освен това по-рано лекари заявиха, че именно бързата храна може да е причина за увеличаване броя на алергичните заболявания при децата. Не е напразно, че алергията се счита за болест на века – през последните 30 години броят на страдащите от алергия е нараснал значително.

Източник: kp.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts