Депресия

14

окт.

Депресия: 3 начина, по които може да повлияе физически на мозъка

3 начина, по които депресията може да увреди мозъка физически

Депресивните състояния могат да увредят и физически мозъка

Смята се, че 16,2 милиона възрастни в Съединените щати са имали поне един голям депресивен период през 2020 г.

Депресията може да засегне човек психологически, но тя също има потенциал да повлияе на физически на структури в мозъка. Тези физически промени варират от възпаление и ограничаване на кислорода до свиване на мозъка.

Накратко, депресията може да повлияе на централния контролен център на вашата нервна система.

За тези, които се интересуват да научат повече за това как депресията може да повлияе на физически на мозъка и начините за потенциално избягване на тези промени, ние изложихме всичко за вас.

Свиване на мозъка в следствие на депресия

Последните изследвания показват, че размерът на специфичните области на мозъка може да намалее при хора, които изпитват депресия.

Изследователите продължават да обсъждат кои центрове на мозъка могат да се свият поради депресия и с колко. Но настоящите проучвания показват, че следните части на мозъка могат да бъдат засегнати:

  1. хипокампус
  2. таламус
  3. амигдала
  4. челен
  5. префронтални кори

Колко тези области ще се свият, е свързано с тежестта и продължителността на депресивния период.

В хипокампуса, например, забележими промени могат да настъпят навсякъде от 8 месеца до година по време на един пристъп на депресия или множество, по -кратки епизоди.

Въпреки това, когато част от мозъка се свие, функциите, свързани с този отдел, също се променят.

Например, префронталната кора и амигдалата работят заедно, за да контролират емоционалните реакции и разпознаването на емоционалните сигнали при други хора. Това потенциално може да допринесе за намаляване на емпатията при хора, които имат следродилна депресия.

Възпаление на мозъка в следствие на депресия

Съществуват и нови връзки между възпалението и депресията. Все още не е ясно дали възпалението причинява депресия или обратно.

Но мозъчното възпаление по време на депресия е свързано с времето, през което човек е бил депресиран. Едно скорошно проучване показа, че хората, депресирани повече от 10 години, показват 30 % повече възпаления в сравнение с хората, депресирани за по -малко време.

В резултат на това значително възпаление на мозъка е по -вероятно да бъде от значение при персистиращо депресивно разстройство.

Тъй като мозъчното възпаление може да причини смъртта на мозъчните клетки, това може да доведе до редица усложнения, включително:

Свиване и намалена функция на невротрансмитерите.

Намалена способност на мозъка да се променя с възрастта на човека (невропластичност).

Заедно това може да доведе до нарушения в:

  1. развитието на мозъка
  2. ученето
  3. паметта
  4. настроението

Ограничение на кислорода в мозъка поради депресия

Депресията се свързва с намален кислород в организма. Тези промени може да се дължат на промени в дишането, причинени от депресия

Клетъчен фактор, произведен в отговор на това, че мозъкът не получава достатъчно кислород (хипоксия), се повишават в специфични имунни клетки, открити при хора с тежко депресивно разстройство и биполярно разстройство.

Като цяло мозъкът е силно чувствителен към намаляване на кислорода, което може да доведе до:

  1. възпаление
  2. увреждане на мозъчните клетки
  3. смърт на мозъчните клетки

Както научихме, възпалението и клетъчната смърт могат да доведат до множество проблеми, свързани с развитието, ученето, паметта и настроението. Дори краткосрочната хипоксия може да доведе до объркване, подобно на това, което се наблюдава при туристите на височина.

Но е доказано, че хипербаричните лечения с кислородна камера, които увеличават циркулацията на кислород, облекчават симптомите на депресия при хората.

Източник: /www.healthline.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts