суши

14

май

Дали може да напълнеем от суши: истина или мит?

Научете какво сочат изследванията?

Сушито става все по-популярно по целия свят, но много хора се съмняват относно неговата хранителна стойност и дали сушито угоява или не. Истината е, че качеството може да варира в зависимост от района. Има дори разновидности, които изобщо не са много здравословни.

Все пак трябва да се отбележи, че качественото суши е не само деликатес, но има и полезни хранителни вещества. Разбира се, ще трябва да има серия от хигиенни мерки, за да се гарантира здравословността на продукта.

Какви са хранителните свойства на сушито?

От хранителна гледна точка трябва да подчертаем, че сушито е пълно с енергични хранителни вещества. Съдържа сложни въглехидрати от ориза, но и прости захари.

Внимавайте с последното. Доказано е, че въглехидратите с висок гликемичен индекс повишават риска от развитие на метаболитни заболявания.

Сушито също така осигурява голям брой протеини с висока биологична стойност. Те имат всички незаменими аминокиселини и добър резултат за смилаемост.

Те са необходими, за да се предотврати появата на проблеми, свързани с мускулната маса, както се вижда от изследвания, публикувани в списание Nutrition Research. Въпреки това, за да извлечете максимума от тях, те трябва да се комбинират с упражнения.

От друга страна, рибата, използвана за приготвяне на суши, е източник на омега-3 мастни киселини. Тези хранителни вещества помагат да се държат под контрол възпалителните механизми в организма.

Те също така служат за намаляване на риска от сърдечно-съдови патологии, според проучване, публикувано в International Journal of Molecular Sciences. Поддържането на приема на тези елементи в баланс с омега-6 е от съществено значение.

Суши: угоява ли или не ?

Сега, когато обсъдихме хранителната стойност на сушито, дойде моментът да потвърдим дали то угоява или не. Истината е, че този въпрос е труден, тъй като нито една храна или рецепта, включени в нашите диети, не влияят на състоянието на телесния състав сам по себе си.

Отслабването и напълняването е свързано с поредица от навици, поддържани във времето, а не с консумацията на въпросна храна.

Въпреки това, вече споменахме, че сушито има доста високи енергийни стойности. Можете да го включите често в диетата си и все пак да отслабнете, но присъствието му може също да увеличи риска от превишаване на препоръчителния брой калории на ден.

От друга страна, повечето суши съдържат захар и тази съставка може да повлияе на метаболитното здраве, като намалява ефективността на оползотворяването на енергийния субстрат и възпрепятства мобилизирането и окисляването на мазнините. Може да се развие ситуация на инсулинова резистентност.

Кое е най-нискокалоричното суши?

Както споменахме в началото, има безброй начини за приготвяне на суши. Най-лекият от енергийна гледна точка е този, в който има повече риба, отколкото ориз.

Няма проблем и ако съдържа много водорасли. Това, с което трябва да внимавате, са сосовете, тъй като те често се използват в този тип рецепти и увеличават енергийната плътност.

В допълнение, много от подправките могат да бъдат направени с некачествени масла от семена и са склонни към концентриране на трансмазнини. Тези елементи са вредни за здравето, тъй като повишават нивата на вътрешно възпаление.

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts