коронавирус

23

авг.

Дали загубата на обоняние е симптом на най новия вариант на коронавирус?

Дали това е един от симптомите на най- новия вариант на омикрон?

Загубата на обоняние и вкус като възможни симптоми на коронавирус е теория, която наскоро придоби популярност. Някои медицински асоциации по света излязоха с изявления, за да потвърдят това и предполагат, че това може да е ранен признак на заболяването.

Загубата на обоняние и вкус може да са възможни симптоми на коронавирус. Например Испанското дружество по неврология излезе с изявление по темата. Те предполагат, че тези симптоми трябва да са причина за самоизолация.

Според испански невролози има други организации в света както в Китай, така и в Германия, които молят здравните организации да вземат предвид тези симптоми. Те дори предполагат, че човек, който има внезапна загуба на обоняние в наши дни, трябва да се самоизолира за 14 дни.

Въпреки това нито Световната здравна организация (СЗО), нито някои национални здравни министерства са потвърдили загубата на обоняние и вкус като симптоми. Те не са ги включили в своите диагностични протоколи за медицински екипи, работещи по пандемията.

Според Хендрик Щреек, директор на Института по вирусология в Бон, Германия, този симптом е по-чест при млади пациенти. Освен това има повече връзка между тези симптоми и тези, които развиват леки форми на заболяването.

Какво причинява загуба на обоняние?

Въпреки че споменахме загубата на обоняние и вкус, според тази хипотеза първото е най-свързано с коронавируса. Медицинският термин за състоянието е аносмия.

Човек страда от аносмия, когато изобщо не може да мирише. По-леката версия се нарича хипосмия и представлява намаляване на обонянието. Общите причини за това разстройство са много, но неговата субективност затруднява конкретното идентифициране.

Обикновено човек може да страда от аносмия, когато има настинка, синузит или сезонни алергии. По-притеснителни са случаите на тези, които губят обонянието си поради мозъчна травма – или тумор, или съдова промяна – инсулт, или церебрален инсулт.

Кои са класическите симптоми на коронавирус?

Първо, струва си да запомните кои са разпознатите и ясни симптоми на инфекция с COVID-19. Тези признаци, ако се появят, изискват незабавна консултация и изолация:

  • Висока температура
  • Суха кашлица (задух се появява в по-напреднали случаи),
  • Чувство на слабост

Това, което някои медицински асоциации в света, включително Британската асоциация по уши, нос и гърло, предлагат е да се добави загубата на обоняние и вкус като първоначален симптом. Ранното откриване, казват те, би ускорило диагнозата и би позволило пациентите да бъдат изолирани бързо, за да се спре разпространението.

Ранното откриване е от решаващо значение, когато се опитвате да контролирате тази пандемия. Усилията на цялото световно население в домашен арест имат за цел да намалят скоростта на разпространение на коронавируса. Това ще помогне на здравните системи да спечелят време и да гарантират, че могат ефективно да помогнат на страдащите от него.

Други необичайни симптоми на коронавирус

Проект на научно изследване, проведено в Китай, вече е изследвал нетипичните симптоми на коронавирус. В случая става дума за храносмилателни симптоми.

Според доклада на изследователите, почти 50% от пациентите, преминали проучването, са страдали от храносмилателни симптоми по време на заболяването си от COVID-19. Храносмилателният проблем, от който страдат повечето хора, е диарията. По същия начин пациентите с храносмилателни симптоми по време на хоспитализацията са били по-слаби и по-летаргични от тези, които са имали само респираторни симптоми. Изследователите предполагат, че дехидратацията поради диария означава, че тези случаи са по-трудни за лечение.

Трябва ли да вземем предвид симптомите на загуба на обоняние и вкус?

С информацията, с която разполагаме в момента, трябва да сме внимателни, преди да приемем загубата на обоняние и вкус за симптоми на коронавирусна инфекция. Въпреки че медицинските асоциации предлагат да идентифицираме тези признаци сред вече идентифицираните, трябва да изчакаме потвърждение от официалните органи.

В момента обаче живеем в несигурни времена. Така че поради тази причина не би било лоша идея да попитате Вашия лекар, ако получите внезапна аносмия, която не е симптом на друго състояние, от което страдате. Здравен специалист ще може да ви каже дали имате нужда от още тестове или това не е причина за безпокойство.

Източници: https://www.healthline.com/https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts