Горещият чай е опасен за здравето

Специалисти препоръчват на любителите на горещ чай да го охлаждат, преди да направят първата глътка

Изследователи от Американското онкологично общество установили, че хората, които пият горещи напитки, се намират в рисковата група от развитие на рак на хранопровода.

Авторите са направили изследване, като са наблюдавали 50 000 души на възраст от 40 до 75 години за период от 10 години. През това време са зафиксирани 3.17 случая на рак на хранопровода.

Оказва се, че хората, които всеки ден изпиват повече от 700 мл чай, който е по-горещ от 60 градуса, 90% по-често заболяват от този вид онкология. Направен е изводът, че е по-добре напитката да се охлади, така че температурата й да падне под 60 градуса по Целзий. Не е изследвано влиянието на други горещи напитки. Но според специалистите връзката между употребата им и развитието на рак на хранопровода вероятно е сходна.

През 2016 г. Международната агенция по изследване прави извода, че употребата на чиято температура превишава 65°С, води до рак. В по-ранни проучвания още един фактор, провокиращ развитието на това онкологично заболяване – прекалената употреба на алкохол.

What do you think?

257 points
Upvote Downvote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как да си върнете късмета и да се избавите от хроничния карък?

Финансови грижи, дългове и безпаричие: ето как да се справите!