6

ян.

В колектива има доносник: как да се справите?

Доносникът не е приятен, но съществува във всеки колектив. Той подсказва за недостатъци на шефа, който не е наясно в екипа му кой какво работи и кой колко струва

Обаче още по-неприятно е, когато началникът си е избрал за фаворит човек за мръсни поръчки.

Рядко въпросният човек е способен, но поради алчност – било за пари, било за власт, се съгласява с незавидната роля да стане агент на шефа. По-често е некадърник, който само по непочтен начин може да се задържи в екипа, че и да просперира.

От ключово значение е да вникнете в характера на този вид любимец -шпионин, доброволец или клюкар.

Може той да изпълнява поръчки на шефа – да събере информация и да му докладва. Или да пусне информация и да съобщи какви са реакциите на екипа. Тогава има някаква вероятност шпионинът да се старае да е обективен, защото тъкмо това е нужно на шефа, за да си създаде реална представа за положението.

Може да е доносник, който „снася“ по собствено желание

Тогава по-често изкривява и си измисля. Засилва подозрителността на шефа, за да му внушава колко е полезен с информацията си.

Може и клюкар да е, който не се усеща, че началникът се възползва от бъбривостта му. И вярна информация съобщава, и разбрап-недоразбрал приказва, и препредава дочут разговор като свободни съчинения, и сам си тълкува, доукрасява, преиначава.

При всички положения трябва да се пазите от този човек, да контактувате колкото може по-малко с него, да внимавате какво правите и какво приказвате. Старайте се нищо между вас да не се случва на 4 очи. Дори да не вършите и да не казвате нищо, което няма да хареса на шефа, вероятността доносникът да не изкривява информацията е малка.

Вярно, босът ще престане да има доверие, като го хване, и ще го детронира от фаворит. Но кой е казал, че ще провери точно тази информация, която на вас вреди, и ще разбере истината?

Слушайте обаче какво казва доносника и мислете, без да реагирате. Може шпионинът да е натоварен да разпространи информация. Понякога фаворитът доносник или клюкар наистина е научил нещо полезно от общуването си началника.

Освен това анализът за характера на информатора, който е станал любимец на шефа, ви говори много за личността на шефа и за управленския му стил. Най-гнусно е, когато той пуска шпионин в екипа. Има много други начини да се информира за всичко и всички, за да върви работата по-добре. Охотно да слуша доброволен доносник или клюкар, че дори да го фаворизира, също е отвратително.

Не е много обещаващо за кариерата да ви ръководи такъв човек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts