24

фев.

Вярно ли е, че Омикрон води до цистит?

Хора, заразени с щама на коронавирус Омикрон, започнаха да се оплакват от симптоми на цистит

Това съобщи за портала Ura.ru главният специалист по профилактика на Урал и доктор на медицинските науки Сергей Токарев. По думите му това съпътстващо заболяване започнало да се диагностицира при все по-голям брой пациенти.

Защо хората, които имат или са преболедували Омикрон развиват и цистит?

Според Токарев възпаление на пикочния мехур може да възникне при пациенти с коронавирус поради отслабена имунна система на фона на вирусна атака. Друга възможна причина е анатомичната и физиологична близост на този орган до червата.

„Както вече знаем, при COVID-19 често се появяват стомашно-чревни разстройства: коронавирусът може да персистира в червата за дълго време, което клинично се проявява с коремна болка и смущения в изпражненията“, обясни лекарят.

Водещият специалист, уролог-андролог в SM-Clinic Владимир Степанов каза за Ura.ru, че цистит с омикрон се появява, ако пациентът е имал слабост в областта на пикочната система или е налице инфекция в латентна форма

Довеждал ли е коронавирусът до цистит преди?

Да. Към днешна дата обаче няма мащабни проучвания, които да установят механизма за поява на цистит при пациенти с коронавирус.

Така през октомври 2020 г. група немски учени съобщиха за увеличаване на честотата на уриниране при хоспитализирани пациенти с COVID-19. Те предполагат, че при липса на друга причина, честотата на уриниране може да бъде свързана с вирусен цистит, свързан с коронавирусна инфекция.

През януари 2022 г. американски учени съобщиха за откриване на цистит при пациенти, страдащи от така наречения продължителен или дълъг covid (Long COVID).

Източник: lenta.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts