12

апр.

Вярно ли е, че в жълтъка на едно яйце има повече протеини, отколкото в белтъка?

Твърди се, че протеините, заради които яйцата са толкова ценени, са много повече в жълтъка, отколкото в белтъка. Вярно ли е това?

И как е възможно, при положение, че белтъците са чист протеин, а в жълтъка има и други полезни вещества, а и като обем е по-малък от белтъка?

Въпросът изглежда провокативен. В съзнанието ни яйчният белтък действително често се възприема като чист протеин. Да, и самото му име подсказва това: мнозина са сигурни, че яйчният белтък се нарича така, защото се състои от протеини. Въпреки че по-скоро е обратното: наричат го ​​така, защото е бял и това се случи много преди първите протеини да бъдат открити от учените през 17 век. Сред тях беше яйчният албумин, наречен така заради белия си цвят (на латински „albus“ означава бял). Когато този термин стигна до нас, т.е. през всичките тези векове, започнахме да го наричаме белтък. Но със съдържанието на самите протеини в яйцето не всичко е толкова просто.

„Ако сравним концентрацията на протеини, тогава в жълтъка тя наистина е по-висока – почти един път и половина“, казва Константин Спахов, кандидат на медицинските науки, общопрактикуващ лекар и гастроентеролог.

-Средно жълтъкът съдържа 15,9% протеинови вещества, а общият протеин е 10,9%. Как е възможно това? Всичко е заради водата, в белтъка нейният дял е огромен – 88%, а в жълтъка е много по-малко – 55%. Но нали говорим за концентрацията на протеин, и ако го отчитаме като специфично тегло, то в състава на жълтъка все пак го консумираме малко по-малко. Представете си типично яйце, без черупката, чието тегло е около 60 г. Около една трета от него се пада на жълтъка (20 г) и 2/3 на белтъка (40 г). Ако си направите сметката, ще получите, че в жълтъка има 3,18 г протеини, а в белтъка – 4,36 г. Тоест, след като изядете едно яйце, вие все така получавате повечето протеини от белтъка, а не от жълтъка. Но тази разлика не е много голяма. Ако говорим за качеството на протеините, то всички те са доста добри и напълно пълноценни.

И все пак – кое е по-полезно?

Чудите се кое е по-добро за вас – белтък или жълтък? Както се оказа, и двете са полезни в ограничени количества. Всъщност, Американската сърдечна асоциация препоръчва едно яйце на ден или два белтъка като част от здравословната диета.

Въпреки че жълтъкът съдържа високо ниво на холестерол, това може да е по-малък проблем, отколкото се смяташе досега. По-нови изследвания показват, че наситените мазнини допринасят за високия холестерол в кръвта.

Яйчният жълтък съдържа повече хранителни вещества от белтъка, включително калций, желязо, цинк, мед, манган, витамин B6, фолат и витамин B12.

И така, следващия път, когато някой ви предложи омлет от белтъци… не се чувствайте виновни, ако решите да изберете само от жълтъци или и от двете.

Източник: www.ayzdorov.ru, www.rushmemorial.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts