Възстановяване след инсулт

29

ян.

Възстановяване след инсулт

Възстановяване след инсулт с помощта на билки.

Как да се възстановим след инсулт с помощта на упражнения и билки

Често срещани проблеми при възстановяване от инсулт

Дали инсултът причинява дългосрочни последици зависи от това колко тежък е бил, къде в мозъка е ударил и колко бързо е бил лекуван. След инсулт много хора имат физически проблеми като изтръпване на ръцете или краката и проблеми с ходенето, зрението, преглъщането, говоренето или разбирането. Тези проблеми може да не отшумят ако не се вземат мерки. Рехабилитацията е от ключово значение за възстановяване на загубените възможности на тялото.

Мускулна слабост след инсулт

Мускулната слабост, както и проблемите с баланса на тялото са най- често срещани след инсулт. Това може да повлияе на ежедневието ви доста сериозно. Най- добре е да започнете да правите физически упражнения за да се раздвижвате, за да избегнете тотално обездвижване. От жизнено важно значение е да стимулирате мозъчните си функции, които са били прекъснати поради инсулта, както и стимулиране на мозъчната нервна система.

Логопедия за възстановяване след инсулт

Някои хора имат проблеми с говора след инсулт. За тях говорната и езиковата терапия е от ключово значение за възвръщането на възможно най-голяма част от тази способност. Логопедът също може да помогне, ако някой има проблеми с преглъщането.

Предотвратяване на следващ инсулт

Въпреки че рискът ви е по-висок от някой, който никога не е имал инсулт, този риск намалява с времето – и има неща, които помагат за намаляване на този риск. Медикаментите, лечението с някой билки, по-здравословните навици и за някои хора – операцията може да са част от препоръките на вашия лекар.

Хранителен режим за възстановяване след инсулт

Яжте повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, риба, ядки и нискомаслени млечни продукти. Намалете наситените мазнини (намиращи се главно в животински продукти, но също и в кокосовото и палмовото масло), солта и добавената захар.

Билката ашваганда помага за възстановяване след инсулт

Проучване от 2015 година направено от изследователите Апарна Рагван и Захур Шах сочат, че тази билка може значително да подобри състоянието при хора,  които са прекарали инсулт. Проучването показва, че хората, които са приемали тази билка, се възстановяват по лесно от прекаран инсулт.

Ашвагандата се използва като домашен лек от индийците, които я смятат за най-доброто тонизиращо средство за нервната система. Ашвагандата е широко разпространена в Аюрведа лечението. Една от най-древните системи за лечение в света. Клиничните изследвания показват, че освен изброените неврологични състояния, мозъчния инсулт, причиняващ парализа и невронален дефицит, също могат да се подобрят при дългосрочно лечение с Ашваганда.

Гъба лъвска грива помага при  възстановяване след инсулт

Гъбите лъвска грива (Hericium erinaceus) са бели гъби с форма на кълбо, които имат дълги, рошави бодли. Хората могат да ги ядат или да ги приемат под формата на добавки. Изследванията показват, че тя има редица ползи за здравето, включително намаляване на възпалението и подобрено когнитивно и сърдечно здраве.

Хората в Азия използват тези гъби както за кулинарни, така и за медицински цели. Магазините за здравословни храни продават екстракт от лъвска грива под формата на добавки.

Изследователи са стигнали до заключението, че гъбите могат да имат потенциал за лечение или предотвратяване на заболявания, които причиняват влошаване на когнитивното здраве, като болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.

Японско проучване на възрастни на възраст между 50 и 80 години с леко когнитивно увреждане установи, че ежедневната консумация на екстракт от гъби в продължение на 16 седмици води до по-високи резултати в сравнение с група от хора, на които е било дадено плацебо.

Изследванията на японските учени показват, че екстракта от лъвска грива могат да засилят регенерацията на невроните в мозъка.

Гъбата оказва добро влияние върху храносмилателната система

Лъвската грива може да помогне за здравето на храносмилането, като се бори с възпалението, което може да бъде от полза за хора със заболявания на червата. Гъбата може също да засили имунната функция и да насърчи растежа на добри бактерии в червата.

Проучванията in vitro сочат, че гъбата  лъвска грива може да доведе до антибактериална активност, която може да подобри храносмилането. Изследванията при мишки подкрепят тези открития, като показват, че екстрактите от лъвска грива могат да предпазят от стомашни язви.

Източници: pixabay, ivrs. org.in, www.medicalnewstoday.com,https://www.bbc.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts