Как възрастните хора могат да намалят риска от преждевременна смърт

Възрастните хора могат да намалят риска от смърт като вършат повече домакинска работа и имат кратки, но интензивни изблици на активност

Университетът на Северна Каролина, според сайта news mail.ru, насърчава възрастните хора да вършат повече домакинска работа. Тази практика ще ги поддържа здрави. Анализирани са данни от близо 17 000 американски жени (средна възраст в началото на проучването 72 години).

През 2011-2015 г. доброволците бяха помолени да носят устройство, което записва броя на стъпките на ден и като цяло естеството на физическата активност през целия ден в продължение на четири до седем дни. Наблюденията продължиха до края на 2019 г. През целия период на проучване 804 жени са починали поради различни причини.

Оказа се, че кратките, но интензивни изблици на активност през деня удължават живота най-много, най-лесно и най-ефективно. Това може да е извършване на домакинска работа, градинарство, качване и слизане по стълби, ходене до магазина, разходки в парка. Изчислено е, че горният праг в полза на кратките изблици на активност е 4500 стъпки на ден. Превишаването на този праг не предоставя никакви предимства по отношение увеличаване продължителността на живота.

В същото време учените съветват, че дългите, разходки, без прекъсвания, също са полезни. Така при жените, които са правили повече от 2000 крачки дневно, рискът от смърт е намален с 32%. В сравнение с пълното обездвижване, допълнителните 1000 стъпки водят до 28% намаляване на риска от смърт през следващите години.

Сънят през деня е не само полезен, но и задължителен за възрастните хора, които искат да удължат живота си

Следобедната дрямка подобрява ориентацията, плавността и работната памет. Известно е, че много възрастни хора спят след като се нахранят на обед. Според учените това е защитна реакция, която помага да се предотврати отслабването на когнитивните функции, съобщава РИА Новости.

Анализът е проведен с 2214 души на възраст над 60 години без когнитивно увреждане. От тях 1534 спят редовно следобед, докато 680 не спят. Средната продължителност на нощния сън и в двете групи е около 6,5 часа, а дневният сън е от 5 минути до 2 часа. Записана е и честотата на дневния сън през седмицата. Доброволците бяха тествани за оценка на техните познавателни способности.

Оказа се, че резултатите от способностите са по-високи при хора, които редовно спят през деня. Учените смятат, че сънят помага да се регулира имунната реакция на организма и по този начин възпалението. Хората с по-високи нива на възпаление са по-склонни да спят като цяло. Освен това веществата, участващи в реакцията на възпаление, са свързани с нарушения на съня.

С напредване на възрастта нивото на възпаление в тялото се повишава. Очевидно дневният сън е адаптивен механизъм за контролиране на възпалението. Вярно е, че дневният сън има и отрицателни последици. По-специално, следобедният сън често се свързва със заседнал начин на живот и отклонения в лептина и грелина. Тези два хормона помагат за регулиране на енергийния метаболизъм. Нарушаването на техния баланс увеличава апетита и заплашва от увеличен прием на калории.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не яжте – опасно е! Кои храни не са съвместими с лекарства

Супермодел показа бикини, които 9 от 10 момичета няма да посмеят да носят