28

апр.

Възпитанието на дете по холандски – мисли и за себе си и не се жертвай!

Най-щастливите деца живеят в Холандия! До такъв извод достигнаха експерти на УНИЦЕФ. А основна част от самото щастие не е липсата на домашни или възможността да си играеш където и когато ти е удобно, а здравата атмосфера в семейството и емоционалното благополучие на родителите. Холандският подход към възпитанието се отличава от принципите, с които сме свикнали, а майката там винаги е спокойна и уравновесена. Знаете ли къде е тайната?

Холандците най-добре знаят как да отгледат щастливо, здраво и успешно дете! Тези златни принципи на възпитание могат да послужат и на нас.

Принципи на възпитанието на детето

1. Не се занимавайте със саможертва
„Децата не променят живота, те го допълват!“ Това е основният принцип, който води след себе си останалите. В нашата реалност жената не трябва да се жертва, да се откаже от кариерата, семейството, младостта и красотата си в името на майчинството. А по-късно, когато ревящото бебе порасне, непременно да трябва да му напомня какви жертви й е струвало неговото раждане и възпитание, да не би да му домъчнее без безконечното чувство за вина и дълг пред измъчените родители.

голландское воспитание детей
Холандските майки напротив, правят всичко възможно, за да е пълен и хармоничен животът им без каквито и да е жертви. Майките работят, срещат се с приятелки и намират време за своите интереси и увлечения, които са имали и преди раждането на детето. В Холандия появяването на детето не превръща семейството в страдащ организъм, който се занимава единствено с ревящата „бучка щастие“ .

Вместо постоянното бдение и изнурително готвене и чистене – има съдомиялня, кухненски робот и полуфабрикати, купени в супермаркета. Вместо неспирни разходки в двора с цел да се приспи детето – общо ходене по работа, вместо три години отпуск по майчинство – детска градина, в която вземат най-малките. Но най-важното – няма никакво „аз съм майката“, а има семейство, в което холандският баща не смята смяната на памперси или миенето на чинии за нещо, накърняващо мъжкото му достойнство.

2. Не изпитвай чувство на вина
Майка, която се жертва, привиква да се самобичува по всеки повод: не сложила на детето шапка, или пък прекалено рано престанала да го кърми – това значи, че е лоша майка. В Холандия обществото ти казва: „Отначало сложи кислородната маска на себе си, а след това – на детето“. И никакво чувство за вина!

голландия воспитание детей
Детето няма нужда от измъчена и неврозна майка. За да бъде действително добра мама и при това да си остане човек, личност, е нужен огромен емоционален ресурс, който няма как да дойде от чувството за вина.

3. Не зацикляйте върху вещите
Най-меките японски пелени, хипоалергенни салфетки и екстра нежни шампоани не са нужни на детето. Те са нужни на майката и бащата, за да може тя да е спокойна, че дава на детето най-доброто, а това значи, че не е лоша майка.

принципы воспитания детей
За практичните жители на Холандия е пълна глупост да се хвърлят пари за нещо, което детето ще израсте за месец. Затова и в Амстердал културата на втората ръка и съвместно използване се счита за нормална. Например из целия град са разпръснати специални игрални зали за деца, откъдето могат да се наемат играчки, също както се прави с книгите от библиотеката.

4. Естественият ход на нещата – това е добро!
Холандските деца играят през цялото си свободно време, тъй като именно чрез играта малкият човек опознава света. Вкъщи, на улицата, в училище, ресторанта, по което и да е време, в пясъка – холандското дете играе, когато е удобно.
Холандските майки водят сополивите си деца в градината, без да се притесняват, лекуват настинките с парацетамол и не купуват твърди обувки още с прохождането.

принципы воспитания детей в современной семье
5. Приеми детето такова, каквото е
Знае се, че навярно всеки родител обожава чедото си. Но между любов и приемане има съществена разлика – всеки любящ родител има устойчиво разбиране за това какъв трябва да израсне наследникът му. Но детето не е проект! Ние заменяме грижите с изискването да се изпълняват поставени цели, през цялото време се опитваме да научим, вместо да му покажем как да се научи, ние още сме убедени, че отличната диплома е гаранция за щастливото бъдеще на детето.

главные принципы воспитания детей

Разбира се, холандските майки изискват от своите деца, но те не зациклят върху бележките им и постиженията: те не заставят детето да постъпи в престижен университет, ако не го влече, не го мъчат да ходи в музикално училище на 7 години, ако детето не притежава способности и желание да свири на пиано. Всяко дете се развива със собствено темпо и това е правилното!

правила воспитания детей
Но главното – в Холандия никога няма да видиш и да чуеш как майка крещи на своето дете, няма да видиш как тя гони или публично наказва детето. Ето така изглежда правилното възпитание на децата в очите на холандците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts