3

май

Възможно ли е отслабването без диета?

Не винаги трябва да се спазва диета, за да отслабнете. Вместо това е добре да има хранителен режим, който да се спазва доживот

Всяка диета, колкото и да е различна, носи след себе си едни и същи резултати. В началото човек отслабва, а след това изгубените килограми се връщат отново.

Да ядеш и да не пълнееш е мечта за всички, уморени от постоянна борба с килограмите и броене на калории. Мечтите понякога се сбъдват. Не, не е открито вълшебно средство за стройна фигура. Но има продукти, които стимулират изгарянето на мазнините. Ако се научите да ги включвате всеки ден в менюто си, килограмите ще започнат да се топят.

Има и уловка. Не е достатъчно само да разберете кои са тези продукти

Трябва да знаете и как действат. Като правило те стимулират обмяната на веществата. Това закономерно води до разграждане на мазнините. Но няма как да забравите за количеството калории, които поглъщате. Ще се наложи да се храните балансирано и умерено. Все пак няма да гладувате, защото недостигът на енергия винаги провокира забавяне на метаболизма.

Организмът непрекъснато изразходва калории, дори и в процеса на храносмилане

А продуктите, които изгарят мазнините, изискват повече енергия за преработването им, отколкото те самите съдържат.

Плодове

Те са богати на фибри, които активират изгарянето на мазнините и ускоряват обмяната. На първо място в списъка са цитрусите. Те намаляват нивото на инсулина в кръвта, следователно и желанието ви за похапване. Освен това укрепват имунитета и прочистват от токсини. Грейпфрутите имат и други вталяващи достойнства. Но ще трябва малка жертва – не белете ципата им, те са в нея.

Към плодовете, които горят мазнини най-активно, спадат ананасите, които
стимулират храносмилането. Справят се не с натрупаните мазнини, а с приетите току-що мазни белтъчни храни. Освен това отлично потушават глада.

Ябълките също имат подобни свойства. Благодарение на пектина те пречат на клетките да поглъщат мазнините.

И малините се справят със задачата. Половин чаша 30 минути преди хранене е достатъчна, за да разградите изяденото след това. Съдържат и редица ферменти, които участват в разграждането на мазнините.

Зеленчуци

Селарито става все по-популярно и у нас, не го подминавайте. Тази по-месеста и сочна целина подобрява обмяната, фибрите й пълнят стомаха и засищат. Сурова най-качествено разгражда мазнините.

Тиквичките не й отстъпват. Те регулират водно-солевия баланс в организма. Същото важи и за краставиците. Сокът им пречи и за образуването на мазнини, и за застой на вода в тялото.

Редовната употреба на всякакви видове зеле ще затормозява превръщането на въглехидратите в мазнини.

Мляко и млечни продукти

Всички те провокират разграждането на мазнините благодарение на калция. Но ще трябва да се откажете от масло и мазна сметана. Заложете на извара, кисело мляко, кефир.

Ядки

Те са висококалорични, съдържат много растителни мазнини, но и разграждат натрупаните в тялото. Най-хубавото е, че малко количество от тях засищат качествено. Отличен източник на белтъчини и фибри. Незаменими са като междинна закуска.

Билки и подправки

Етеричните масла в тях ускоряват обмяната. Добре е обаче да ги хапвате 20 минути преди хранене. Освен това подправяйте храната си с люти чушки, така ще засилите изгарянето на току-що приетите калории. Но внимавайте – ако имате проблеми със стомаха, ще го раздразните.

Ефективно се бори с килограмите чесънът, като ускорява метаболизма и разграждането на мазнините.

Канелата пък пречи за усвояването на захарите и те не могат да участват в образуването на мазнини. Това не означава да ядете канелени кифлички, а да ръсите подправката върху плодовата салата или киселото мляко.

Белтъчни храни

За тяхното усвояване организмът губи много енергия, затова често включвайте в менюто си бобови растения, яйца, постно месо, риба и морски дарове. Всички те подпомагат изгарянето на мазнините и отлично засищат за дълго. Освен това служат за образуване на мускули, а колкото повече са те в организма, толкова по-голяма е вътрешната му енергозагуба.

Вода и чай

Без правилните течности не минава нито една диета. За успешното справяне с килограмите са нужни 2 литра всеки ден. Чаша вода, изпита половин час преди хранене, пречи да изядете прекадено много храна, а и ще активизира метаболизма.

При недостиг на течности той се забавя, натрупва се излишна вода в организма.

От чая най-подходящ е зеленият, който активира изгарянето на мазнините.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts