Лекарство за ковид

22

дек.

Всичко, което трябва да знаете за новите лекарства за ковид

Очакваме скоро новите лекарства за ковид на Файзер и Мерк и в ЕС.

Файзер и Мерк разработиха лекарство за ковид , което може би ще промени хода на пандемията

В надпреварата за направа на хапче за ковид Мерк и Файзер са лидери в разработката. Хапчето на Мерк, молнупиравир, вече е разрешено за употреба при възрастни в Обединеното кралство. През октомври Мерк подписа и споразумение за споделяне на формулата за молнупиравир, което позволява на 105 страни с ниски и средни доходи да произвеждат и разпространяват пероралния антивирусен препарат за ковид 19. Тепърва изчакваме одобрение от ЕС.

В началото на ноември Файзер пусна обещаващи предварителни резултати за своето хапче Паксловид, антивирусно средство, което действа в комбинация с друго лекарство, наречено ритонавир. Файзер също така наскоро подписа споразумение с организацията на обединените нации, което ще позволи на фармацевтични компании в 95 страни да произвеждат и да го разпространяват. Според съобщение за пресата това споразумение може да направи лекарството на файзер, което за момента не е разрешено никъде- достъпно за 53% от световното население до началото на февруари идната година.

Как действат лекарствата за ковид

Най-общо казано, вирусите са трудни за лечение, защото отвличат клетките гостоприемници и след това ги използват за репликиране. Проблемът е, че е трудно да се намесва вируса, без да се увреждат човешките клетки в процеса. Вирусите също мутират много бързо, което прави антивирусните лечения по-малко ефективни извънредно. Ето защо е много по-вероятно да ви е предписан антибиотик, но не и антивирусно.

Антивирусните лекарства обикновено не са съвсем нови или дори специфични за ковид. Хапчето на Мерк, молнупиравир, първоначално е разработено за лечение на грип. Антивирусното лечение е нуклеозиден аналог, което означава, че вмъква грешки в генетичния код на ковид, нарушавайки способността му да се възпроизвежда. Теоретично, той само нарушава РНК на вируса, оставяйки ДНК на човешките клетки само.

Хапчето на Файзер, Паксловид, е протеазен инхибитор – подобно на лекарствата, използвани за лечение на ХИВ и хепатит С. То блокира ензим, който трябва на вирусът да се размножи, но не нарушава генетичния код на вируса. Приема се в комбинация с ритонавир, по-старо лекарство за ХИВ, което помага на хапчето Pfizer да остане в тялото по-дълго.

Източник: https://www.besthealthmag.ca/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts