11

май

Всеки може да доживее до 100! Страната на Изгряващото слънце разкрива секрета

Активни, бодри и добре изглеждащи на всяка възраст – именно такива можеш да видиш японците, разхождащи се по улиците на Токио или друг японски град. Тези хора изглеждат с 10 години по-млади от своята възраст, а да доживеят до 100 години за тях е норма, а не достъпно само за избраници.

Много години изгледователите си бият главите да разгадаят тайната на японското дълголетие. Откъде идва: гени, начин на живот, храна или божествена благословия?

Как да живеем дълго

Японците са не само най-дълголетната, но и най-здравата нация на Земята. Сред японците на практика няма затлъстели хора. От 100 души само трима може да страдат от излишно тегло.Жителите на Япония твърде рядко умират от инфаркти и рак. И най-интересното е, че изглеждат много по-млади от възрастта си.

Баби и дядовци на по 80 години още водят активен живот: играят голф, возят се на велосипеди и даже може да си позволят да изпият нещо. Това за другите е твърде утопична картина. Няма как да не участва и генетиката, но трябва да се отчете и начина на живот на японците.

Феномена на дълголетието се нарича от японците философия на благополучието: те се хранят правилно, много се движат и постоянно посещават минерални извори. И това далече не е всичко…

8 тайни на японското дълголетие

1. По-малко червено месо, повече риба
Ежегодно японците изождат почти 68 килограма риба на човек. Тяхната любима риба е сьомгата, но освен това употребяват пъстърва, скумрия, сардини. Благодарение на изобилието от риба в порциона, японците напълно запълват потребността на организма от мастни киселини омега-3.

Освен това в рибата се съдържат минерални вещества: селен, йод и някои антиоксиданти. Именно те изпълняват защитната функция, предотвратяваща сърдечно-съдови заболявания.
Червеното месо в порциона на японците е крайно малко. А обработените и рафинирани продукти в Япония на глава от населението се употребяват много по-малко, отколкото на запад, а също и общото количество калории в храната е много по-ниско, отколкото в другите страни.

2. Начин на приготвяне
Японците много рядко пържат храната си, те предпочитат да я готвят на грил, на пара или да я варят. Ако храната е пържена, то е с минимално количество масло. Най-често храната се притогвя с масло от рапица или с даси – бульон от риба и морски водорасли.
Освен това японките се отнасят с голямо внимание към мазнините за пържене. На някого може да се стори, че храната на японците и много прясна и еднообразна, но това съвсем не е така. Изследване показва, че всяка седмица японките успяват да готвят 50 различни блюда, макар и от едни и същи продукти. За сравнение европейките готвят 30 вида храни.

3. Порции
Как се храним? Правилно, ако ядем, докато почувстваме, че сме се нахранили. В Япония се придържат към правилото: „Яж, докато се нахраниш на 80 процента“. Порциите с храна на японците на практика са една трета по-малки, отколкото на запад.

И всичко това изобщо не означава, че те не обичат да похапнат. Жителите на Япония много щателно предъвкват храната, без да бързат, на малки залъци. Така насищането идва по-бързо, те не преяждат и не изпитват чувство за глад.

4. Много ориз
Японците ядат много ориз. Те могат да употребяват ориз по четири пъти на ден: закуска, обяд, вечер и даже в промеждутъците. А хляб употребяват много малко, само сутрин, и то не много. Оризът е богат източник на сложни въглехидрати, винамини и минерали. Той практически не съдържа соли, наситени мазнини и холестерин. Той е много важен и полезен за здравето.

А какви са нашите любими гарнитури? Макарони, картофи… Това е къде по-малко полезно от ориз или плодове, които съставят основната гарнитура в японската храна. Ето затова жителите на Япония не изпитват недостатък на витамини, а също така не знаят какво е усещането от тежест в стомаха.

5. Закуска
Японската закуска не е яйца с колбас, сладки зърнени храни или палачинки. Обикновената японска закуска се състои от порция ориз, мисо – супа с тофу и лук, листа водорасли, парче сьомга и задължително – чаша зелен чай. Закуската за японците е най-големият и най-важен прием на храна за деня. Тя зарежда с енергия и засища.

6. Чайна церемония
В Япония съществува хилядолетна култура в пиенето на чай. Те пият чай по време на хранене, в промеждутъците, преди сън. Чаят е нещо особено за японците. И не какъвто и да е, а зелен или мача. Тези чайове са много по-полезни от черния чай и още повече от кафето.
Японците отдавна считат зеления чай за причина за здравето и дълголетието. Те казват, че чаят е най-чудотворното лекарство, което съхранява здравето.

7. Посещение на лекар
В Япония от Шейсетте години на миналия век работи система на задължително здравеопазване. Днес всеки японец посещава клиника средно 12 пътя в годината и преминава през задължителни прегледи. Благодарение на тази система, продължителността на живота на японците значително се повиши.

8. Вертикален образ на живот
Той действително е вертикален. Обикновеният ден на средностатистическия японец започва с това, да отиде на гарата, чака влака, после яде прав, ходи пеша до следващата станция или до работата, обратното е същото. Общественият транспорт се счита за стандарт, а автомобилът е разкош.

Често и на работното място японците стоят прави. Създава се впечатление, че всичко е направено така, че човек да седи по-малко и да прекарва повече време във вертикално положение. Като цяло японците са много подвижни. Те ходят много пеша, карат велосипеди, качват стълби и малко пътуват с автомобил.


Точно такива прости навици помагат на японците да живеят дълго и да остават здрави до самата старост. Както се разбира, тяхната рецепта на дълголетие е много проста, няма особени тайни. Отношението към живота у жителите на Япония е по-просто, отколкото на запад. За да разберем това, е достатъчно да прочетем съветите на известния японски дълголетник и лекар Шигеаки Хинохари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts