Внимание: хипервитаминоза

Мнозина погрешно смятат, че колкото повече витамини на таблетки приемат, толкова по-добре

Но предозирането на някои от тях може да доведе дори до интоксикация на организма…

Така например вит. А се усвоява само в съчетание с вит. Е, а „неизразходваният” остатък се натрупва в черния дроб. Ако дълго време се взема в големи дози, се появяват болки в корема, костите и ставите, слабост, потене, нарушаване на менструалния цикъл. Симптоми на хипервитаминоза са пукнатините в ъглите на устата, чупливостта на ноктите, падането на косите.

При излишък на вит.В, ако се приема чрез инжекции, може да доведе до възникването на алергична реакция. Прекаленото количество на вит. В6 предизвиква изтръпване на пръстите, „боцкане” в ръцете и краката, а понякога гърчове и дори загуба на паметта.

Ако в организма постъпва прекалено много вит. В12, се появяват пъпки по кожата

Излишъкът на вит. D може да се прояви във вид на различни симптоми: раздразнителност, главоболие, слабост, жажда, гадене, диария, загуба на апетит. При децата излишъкът на вит. D предизвиква гърчове, задържане на растежа и намаляване на теглото.

Витамин Е в големи дози може да повиши артериалното налягане.

Голямото голичество на вит. К предизвиква пожълтяване на кожата, анемия и повишаване на съдържанието на билирубин в кръвта. Дори вит. С – познатата на всички аскорбинова киселина, при прекалени дози може да предизвика диария.

В същото време, далеч не всички могат сами да определят какви именно витамини не им достигат. Има характерни външни признаци, които помагат да се направи това.

Да започнем с кожата. Ако тя е безцветна, суха, губи еластичността си, появяват се пъпки, а на стъпалата – мазоли, това е свидетелство за недостиг
на вит. А и В6.

Беленето на кожата около устата, носа и ушите, напуканите ъгълчетата на устата, а ноктите са чупливи – всичко това говори за дефицит на вит. В2 и В6. Бледността на кожата с лека жълтевина, чувството за изтръпване и „мравучкане” по цялото тяло са симптоми на недостиг на вит. В12.

Тъмните петна, които се образуват дори при лек натиск върху кожата, и бавното зарастване на раните говорят за недостиг на вит. С.

Появата на червени петна на китките на ръцете, лактите, лицето и врата са симптоми за недостиг на вит.РР.

Падането на косите сигнализира за липса на вит. В2, ако те станат тънки и сухи, значи не достигат вит. А и В5.

Влошаването на зрението говори , че нивото на вит. А в организма е ниско. А паренето в очите и сълзливостта, честите конюнктивити са симптоми за липса на вит. В2.

Кървене от носа и възпаление на венците свидетелстват за недостиг на витамините В9 и С, предразположеността към кариес, на вит. D, гаденето – на витамините В6 и В8, диарията – на вит. РР.

Честото главоболие и безсънието показват, че организмът се нуждае от витамините В5 и В12, а нарастващата мускулна слабост и нарушаването на половата функция – за недостиг на вит. Е.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ваниловото масло чисти пъпки и опъва бръчки

Как изглеждат холивудските звезди от миналото и настоящето на една и съща възраст?