Кръводаряването ще помогне ли за понижаване на високото кръвно?

Известно е, че в миналото високото кръвно налягане се е лекувало с кръвопускане. Какво е мнението на лекарите днес за този метод?

В крайна сметка даряването на кръв всъщност е и кръвопускане, което означава, че може да се използва за медицински цели.

Изследванията показват, че даряването на кръв редовно води до значително намаляване на кръвното налягане при хора с хипертония. Така че при хората, които даряват кръв четири пъти годишно, налягането спада средно със 17 mm Hg.

Други проучвания обаче показват, че даряването на кръв понижава кръвното налягане само за кратък период и стабилността на този ефект не е научно доказана.

При висока степен на хипертония , след краткотрайно нормализиране на кръвното налягане е възможно рязко покачване поради наличието и стартирането на някои физиологични механизми.

Наталия Черняева

„Министерството на здравеопазването класифицира хипертонията степен II и III към абсолютните противопоказания за даряване на кръв и нейните компоненти, – казва Наталия Черняева, анестезиолог, трансфузиолог, член на Московското научно дружество по анестезиология – Трябва да се отбележи, последните препоръки относно заболявания на сърдечно-съдовата система в развитите страни станаха по-строги. Лекарите смятат дори леко отклонение от нормата (120/80 mm Hg) за проява на артериална хипертония. А показатели като 130/80 вече се считат за проява на хипертония. Следователно, например, в Съединените щати, 51,7% от всички кръводарители трябва да бъдат причислени към хора, страдащи от артериална хипертония, в съответствие с актуализираните препоръки.“

Какво точно ще помогне?

Най-лесният начин за нормализиране на кръвното налягане е приемането на антихипертензивни лекарства. Корекцията на начина на живот също дава добър ефект.

Има няколко научно доказани начина за понижаване на високото кръвно налягане

  1. Отслабване. Повечето хипертоници са с наднормено тегло. Доказано е, че загубата на 4 кг намалява кръвното налягане с 10 mm Hg.
  2. Намаляване приема на сол. Общо на ден не трябва да се консумират повече от 5-6 грама сол. Средно човек, който не проследява колко сол слага, консумира над 10 грама.
  3. Растителна диета. Яденето на зеленчуци, плодове, нискомаслени млечни продукти и пълнозърнести храни може да помогне за понижаване на кръвното налягане.
  4. Физическа активност, по-специално тренировки за издръжливост (джогинг, колоездене, плуване).
  5. Сок от цвекло. За да получите слаб хипотензивен ефект, трябва да пиете поне 250 мл. сок дневно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 неща в къщата, които ни правят нещастни

8 начина да покажете на мъжа, че е специален