24

мар.

Ваксината против варицела не е задължителна, но е препоръчителна

Варицела е шарка, ваксината срещу която в България не е включена в имунизационния календар

От тази година тя е сред т.нар. препоръчителни.

Варицелата се смята за най-леката шарка, усложнения се получават само при 2-3% от заразените. След като се преболедува веднъж, се придобива имунитет в 99% от случаите. Обикновено се хваща в детството. Ако тогава не е изкарана, възрастните също са уязвими за вируса. При тях болестта протича тежко и може да доведе до сериозни усложнения -засягане на сърдечносъдовата и централната нервна система.

При варицелата, която се нарича и лещенка заради големината на пъпките, инфекцията се причинява от вирус, предаван по въздушно-капков път. Заразяват се около 90% от хората, които са били в контакт с болен. Инкубационният период е около две седмици.

После първите симптоми са като при простуда – температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, главоболие, загуба на апетит. След ден-два се появява типичен обрив. Първоначално петната са червени или розови, леко надигнати, с големина на лещено зърно. До няколко часа върху тях избиват мехурчета, пълни с бистра течност. Обикновено са по цялото тяло, включително в косата и в устата. Обривите силно събрят. Започват да се пукат и завяхват след 3-4 дни. Остават малки тъмни петна, които изчезват до няколко месеца.

Пъпките при варицела ясно се различават от тези при морбили, които са малки бели петънца, обиколени от червено венче, и нямат мехурче. Освен това морбили хващат най-често бебета до 13 месеца, когато е първата имунизация. Ако на детето са направени задължителните ваксини, по-вероятно е да се е заразило с варицела.

Децата до 12 години прекарват варицелата значително по-леко от тийнейджърите и възрастните

Бременните трябва много да се пазят, защото заразата се предава на бебето и то може да получи усложнения.

Понеже болните са заразни, трябва да бъдат изолирани поне за седмица до 10 дни. За облекчаване на сърбежа пъпките може да се мажат с ментолов спирт. Не бива да бъдат разчесвани, защото след това петната минават по-бавно. По-добре е болният да не се къпе, докато изчезнат обривите. Препоръчват се течни храни, но не пикантни и кисели заради афтите в устата, много плодове и зеленчуци. По предписание на лекар могат да се вземат допълнително витамини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts