15

дек.

Болката подсказва дали е навяхване, изкълчване или счупване

През зимата при сняг и лед дори градските улици са опасни, когато не са почистени

На заледените улици се получават повече травми отколкото в планината, сочи статистиката. Причината често са неподходящи обувки.

За да не се подхлъзнете, трябва да носите не просто подметките с грайфери, а широки обувки. Тесните са вредни, защото затрудняват кръвоснабдяването на краката и походката става несигурна. Тежките чанти пък променят баланса на тялото.

Ако се случи инцидент и пострадалият изпитва силна болка, трябва по най-бързия начин да се транспортира до лекарски кабинет, за да установи специалист каква е травмата.

Междувременно може да му дадете първа помощ, за да го предпазите от усложнения и да облекчите състоянието му.

Болката подсказва дали е навяхване, изкълчване, счупване

Навяхването е преразтягане или скъсване на някои от ставните връзки. Най-често е в областта на глезена. Ставата отича, болката се усилва при опипване. Кожата може да потъмнее заради кръвоизлив. Пострадалият трябва да вземе обезболяващо, а ставата да се обездвижи. Ако отокът е малък, достатъчно е да я превържете с еластичен бинт, без да стягате много. При по-голям оток първо се поставя лед за 15-20 минути и тогава се прави превръзка. Пострадалият глезен се държи високо.

При изкълчване има разместване на кости в ставата

Болката е силна. Подвижността на засегнатото място се ограничава или напълно се губи. Изкълчената става се деформира. Не се опитвайте сами да я намествате. Прием на аналгетик намалява болката, а за спадане на отока мястото се налага с лед.
на кръг с шал, кърпа или чаршаф, вързани на тила. Между него и ръката сложете възглавница или нагъната дреха за обездвижване. По същия начин се действа при изкълчване на лакътната става. При отичане на китката е добре ръката да е повдигната.

При изкълчване на колянната капачка тя обикновено се измества нагоре. Не се опитвайте да я върнете на мястото й. Подръжте върху нея лед и стегнато превържете с еластичен бинт или друг подръчен материал.

Лошото падане може да причини мозъчно сътресение – загуба на съзнание

Това продължава от няколко секунди до няколко часа. В този случай не се опитвайте да вдигнете и задържите пострадалия седнал, а още по-малко – изправен. Сътресението често предизвиква повръщане, затова главата трябва да се отметне назад и лицето да се обърне на една страна. Прегледът при лекар е абсолютно задължителен.

За счупеното може да се съди по деформацията на ударената част на тялото, по загубата на нейните функции, по изпукването в момента на травмата и характерното хрущене на строшените костици. Пострадалият изпитва изключително силна болка. Тя може да е съпроводена от учестено сърцебиене, студена пот и загуба на съзнание.

Основното е обездвижване на счупеното място

Ако това е раменната кост, фиксирайте лакътната и раменната става. При счупване на бедрена кост се обездвижват тазобедрената и колянната става, а при пострадала подбедрена кост – колянната и глезенната става.

Обикновено се ползва шина, която може да замените с клон, бастун, чадър, дъска, парче шперплат, дебел картон, плътно навито одеяло или дреха. Най-важното е импровизираната шина да бъде достатъчно дълга, за да осигури обездвижването. Необходимо е да хванете поне две стави – под и над счупеното място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts