Антибиотична резистентност при домашни любимци: защо е опасно?

домашни любимци

Как да не допуснем резистентност при домашният ни любимец?

Антибиотичната резистентност се превърна в проблем за общественото здраве, включващ както домашни любимци, така и собственици на домашни любимци. Разберете всички подробности тук.

Благодарение на напредъка в областта на ветеринарната медицина, хуманното отношение към животните животът на нашите домашни любимци се увеличава. Въпреки това заплахи като резистентност към антибиотици при домашни любимци могат да застрашат част от постигнатото досега. Това се дължи на предаването на супербактерии от кучета и котки на техните собственици.

Въпреки че увеличеният капацитет за оцеляване на микроорганизмите срещу лекарства, които преди това са им въздействали, е проблем, който засяга в по-голяма степен хората, няколко проучвания предупреждават за последиците от това явление при домашните любимци.

Ако искате да научите повече за причините, последствията и рисковете от резистентност към антибиотици при домашни любимци, прочетете по надолу.

Използването на антибиотици във ветеринарната медицина

След откриването им през 1928 г. от лекар Александър Флеминг, антибиотиците са спасили живота на милиони хора по света. За първи път лекарство успя ефективно да се бори с бактерии и микроби, които причиняват заболявания от различен вид.

В областта на ветеринарната медицина антибиотиците са въведени преди около 70 години. Оттогава, благодарение на тези съединения, продължителността на живота на домашните любимци е удължена.

Поради тяхното бактериостатично и бактерицидно действие, т.е. те убиват микроорганизми и също така предотвратяват тяхното размножаване, тези лекарства се използват успешно при лечението на очни, кожни, ушни, дихателни и пикочни патологии.

Бактериите обаче са успели да заобиколят ефектите на антимикробните агенти. Те са развили генетични мутации, които им позволяват да устоят на действията на тези химикали върху тяхната клетъчна цялост.

Какво е антибиотична резистентност и как се генерира

В клинични термини това явление се определя като способността на бактерията да устои на ефектите на лекарство, което преди това е повлияло върху нея. По същество микроорганизмите се развиват до точка, в която могат да оцелеят и да се възпроизвеждат въпреки излагането на антибиотик, към който преди са били чувствителни.

Тази способност се генерира от генетични промени или мутации в ДНК на бактериите, които могат да бъдат прехвърлени на следващите поколения или на други бактерии от различни видове.

Въпреки че не всички елементи, участващи в антибиотичната резистентност, са ясно установени, определени рискови фактори за нейното възникване са идентифицирани.

  • Прекомерно излагане на антибиотици: Без значение колко ефективно е дадено лекарство, то рядко, ако изобщо може да убие 100% от бактериална колония. Поради тази причина ще има поне един микроорганизъм, който е оцелял след неговия ефект. Рискът е, че ще предаде своя генетичен материал на потомството си, като по този начин създаде нови микроорганизми, резистентни към този антибиотик.
  • Даване на антимикробни средства в неефективни дози: Във ветеринарната практика е обичайно поради липса на познания антибиотиците да се предписват в неадекватни дози. Тоест под прага на ефективност. Тази ситуация генерира по-висок процент на оцеляване на бактериите, които също ще придобият прогресивна резистентност към лекарството.
  • Използвайте широкоспектърни антибиотици: Въпреки че тези видове лекарства действат ефективно срещу широк спектър от бактерии, тяхната прекомерна употреба може да доведе до антибиотична резистентност от различни инфекциозни агенти.

Антибиотична резистентност при домашни любимци

Няколко проучвания са идентифицирали резистентни щамове бактерии при домашни любимци като кучета и котки. Данните от тези изследвания направиха възможно определянето на променливите, свързани с този проблем.

Например, проучване, споделено в списанието Veterinary Microbiology, подробно описва наличието на бактерии от вида Staphylococcus intermedius, резистентни на пеницилини, макролиди, тетрациклини и хлорамфеникол при кучета с пиодермия.

По подобен начин статия в списанието на Американската ветеринарномедицинска асоциация съобщава за откриването на Escherichia coli, резистентна към флуорохинолони при кучета с инфекции на пикочните пътища.

В допълнение, изследване, проведено в Колумбия, установи, че Staphylococcus spp е устойчив на ампицилин, цефалоспорин, енрофлоксацин и тетрациклин при кучета и котки. Идентифицирани са и други инфекциозни агенти като Klebsiella spp, Enterococcus spp, Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus.

Рисковите фактори за придобиване на резистентни бактериални инфекции при домашни любимци включват следното:

  • Продължително време на хоспитализация: Това създава по-голяма експозиция на тези агенти.
  • Имуносупресивни заболявания: Патологии като котешки имунодефицитен вирус създават по-голяма чувствителност към придобиване на този тип бактерии.
  • Болни животни: Предаването на резистентни микроорганизми може да стане чрез контакт със заразени домашни любимци.
  • Храните на основата на сурово месо, известни също като диети BARF, правят домашните любимци по-склонни да носят бактерии, резистентни към тези лекарства.

Източници: https://myanimals.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как да се защитим от енергийните вампири

При ухапване от кърлеж, антибиотикът е задължителен