13

дек.

Антибактериалните сапуни разболяват черния дроб

Учените бият тревога!+

Триклозанът, добавян в козметиката, средствата за хигиена и битовата химия като противомикробен компонент, може да се натрупва в организма и да руши черния дроб!

Репутацията на това забележително вещество е срината от изследване на учени от Университета в Сан Диего, Калифорния. Установено е, че във връзка с широкото си приложение триклозанът често се съдържа там, където не би трябвало да го има: във въздуха и дори в кърмата на 98 от 100 жени!

Изяснено е, че при продължително използване триклозанът може да предизвика фиброза на черния дроб – образуване на наслоявания в чернодробната тъкан, което води до развитие на цироза и чернодробна недостатъчност. Веществото отслабва и противораковата защита на организма. Тестовете показват, че действието му потиска детоксикационната функция на черния дроб, което се съпровожда с увеличаване на неговите размери и фиброза.

Авторите на изследването твърдят, че не е необходимо напълно да изключим триклозана от живота си. Този компонент може да бъде полезен в средствата за обработка на ръцете на хирурзи и други лекари, в малки количества – в пастата за зъби. Проведени по-рано изследвания показват, че триклозанът намалява мускулната активност, предизвиква хормонални нарушения в организма и може да ускорява растежа на тумор на млечната жлеза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts