Алцхаймер

17

мар.

Алцхаймер: Съвети и помощ за роднини

Етапите на Алцхаймер

Според фондацията на Алцхаймер в Испания, пациентът с болестта на Алцхаймер има приблизително средно между десет и 12 години живот след диагностицирането му.

Болестта на Алцхаймер има бавна, но прогресивна еволюция, при която постепенно автономията на човека намалява, докато стане напълно зависим за всекидневните си нужди.

След като заболяването започне, могат да възникнат различни трудности. Освен това, цялата среда на болния ще трябва да бъде реорганизирана, за да се избегнат всякакви щети и да се улесни справянето със сложни ситуации.

Обособени са три основни етапа в развитието на болестта на Алцхаймер

Ранен стадий на Алцхаймер: Тази фаза се характеризира с това, че пациентът забравя ежедневните неща като срещи, фамилни имена, плащане на сметки и т.н. Те са склонни да изпитват промени в настроението и могат да се ядосват, когато осъзнаят грешките си. Освен това те започват да изпитват проблеми с комуникацията. Например, те не могат да намерят правилните думи или не могат да проследят добре разговор. Като цяло, в тази фаза пациентът все още е добре, продължава да разсъждава адекватно и може да се занимава безпроблемно в ежедневния си живот, включително работа.

Среден стадий болестта: В тази фаза човек претърпява силно влошаване на паметта. Те забравят скорошните събития и въпреки че си спомнят миналото, понякога не успяват да подредят събитията в правилния ред. Често питат за починали роднини и изпитват халюцинации и определени страхове. Те също обикновено са агресивни. Те говорят все по-малко, имат намален речник и са склонни да повтарят едни и същи фрази. Освен това изпитват затруднения при координирането на движенията си като закопчаване на копчета и държане на прибори за хранене. Те често падат и се блъскат в неща. Всъщност ежедневието им става все по-трудно.

Краен стадий Алцхаймер: В тази фаза пациентът е изцяло зависим от хората, които се грижат за него. Той напълно са загубили паметта си и не могат да направят разлика между миналото и настоящето. Те не разпознават децата си, съпруга или останалата част от семейството си. Настроенията им са изключително непредсказуеми. Те вече не говорят, само бърборят неразбираемо. Освен това те не могат да направят нищо. Всъщност по-голямата част от времето им прекарват в леглото.

Ранна диагноза

Важно е да отидете на лекар възможно най-скоро. По този начин могат да се следват съответните насоки по отношение на загубата на автономия на болния. Може да се избере и подходящо лечение. Освен това на близките трябва да се даде възможно най-много информация, както за прогнозата, така и за развитието на заболяването, както и за навиците или препоръките, които трябва да следват.

Съвети за правилен подход към страдащ от Алцхаймер

  1. Придържайте се към една и съща рутина с тях.
  2. Не им се карайте.
  3. Не приемайте нищо, което казват, или правят по грешен начин. Техните грешки са резултат от болестта им.
  4. Никога не спорете с тях. Опитайте се да останете спокойни.
  5. Похвалете ги за постиженията им. Насърчавайте ги и ги учете, но никога не ги смущавайте. Помогнете им със самочувствието им. Например, оставете им малка сума пари, за да ги управляват, и ги включете в семейни срещи и разговори и т.н.
  6. Нека приемат свой собствен ритъм.
  7. Покажете им обич.
Неврохелт Плюс

Източник: https://exploringyourmind.com/pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts