11

дек.

Ако бебето се страхува от лекари: ето какво ще помогне

Към 5-7 месеца бебетата вече ясно различават чуждите хора и често се плашат от тях

За бебето лекарят определено е чужд и даже враждебен. Обикновен непознат, като го вземе в ръце и види, че то се бои, веднага го връща на мама. А онзи човек с бялата престилка продължава да го пипа въпреки протестите му

Разбира се, педиатрите се стараят да намалят стреса с усмивка и да преглеждат детето, докато родителите го държат, ако е възможно. Но все пак си е плашещо.

Как ще се държи детето зависи от темперамента му. Някои изпадат в паника при вида на лекаря. Това не е болестно състояние, а само временна особеност. Подобни истерии започват от 7-9 месеца и обикновено преминават след третата година.

Педиатрите съветват какво да предприемете, ако вашето дете се плаши от лекари.

Купете му комплект „Чичо Доктор“ и играйте у дома. Обяснете му действията, които извършва лекарят, и после разпределете ролите. Бебето няма всичко да разбере, но ще му е интересно и ще е подготвено поне за някои от манипулациите.

Никога не го плашете с чичо доктор или инжекции.

Ако знаете или подозирате, че ще плаче, когато отивате в поликлиниката, взимайте си помощник. Може да влезете в кабинета без детето, а после то да влезе с помощника – така идва при вас, не при лекаря. Може също тайно да дадете нова играчка. Когато лекарят я подари на детето, ще го предразположи.

Бъдете спокойни и доброжелателни в лекарския кабинет. Децата чувстват настроението на родителите.

Ако не сте успели с предохранителните мерки и виковете започнат, трябва тихо, нежно и монотонно да му говорите, като го държите стабилно. Колкото по-бързо докторът свърши, толкова по-добре. Чак когато приключи, започнете да успокоявате детето.

Грешка е да се опитвате да го разсеете, като прекъснете прегледа. Това само ще удължи времето на стреса, защото то продлжава да е в лекарския кабинет и да се плаши. Постарайте се да отвлечете вниманието му, ако е възможно, и да не му позволявате да пречи на доктора.

Детската истерия е неприятна, но единственото, което можете да направите, е да се усмихвате и да съдействате за по-бързото завършване на неприятните процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts