9

фев.

Раци-мутанти се клонират, на път са да превземат света (ВИДЕО)

Всичко започнало, когато някои собственици на частни аквариуми и на такива за продажба решили, че имали прекалено много от тези животни и е най-добре да ги хвърлят в реката.
Това се случило в Германия през 1995 г. 23 години по-късно, мутиралият подвид на мраморния рак се разпрострял като агресивен вид от Швеция до Мадагаскар и от Германия до Япония. Те се ядат помежду си и са приносители на чума.

https://www.youtube.com/watch?v=TtgbecHLJ4w

Група германски учени обясняват феномена за бързото разпространяване на този вид рак. Те доказаха, че става дума за раци, които се размножават безполово, с делене на клетки. По този начин всичките потомци са женски и всъщност представляват клонинги на своите родители, а също така и на прародителите. В списание „Nature“ пише, че ДНК анализ е показал какво се е случило.

Първо е ставало дума за раци, които тогава са си живели съвсем нормално във Флорида, докато хората решили, че са много подходящи за отглеждане като домашни любимци в аквариум, или за лабораторни изпитания. В един момент в някои аквариуми в Германия се стигнали до дублиране на генома в клетките на спермата на мъжките или в яйцеклетките, когато става въпрос за женските.

Новите мраморни раци растат много бързо, до 13 сантиметра и до пълна полова зрялост стигат за 4 месеца.

Че става въпрос за първия рак, който се размножава безполово, се разбира още през 2003 г. Скоро обаче същият вид бил поставен много високо в таблицата на агресивните видове.
До днес мутанти са открити в Германия, Словакия, Италия, Холандия, Унгария, Швеция и Хърватия. Извън Европа е забелязван от Мадагаскар до Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts