Суеверията по света и у нас: поверия и поличби, които задължително се спазват

Едва ли има човек, който да не е суеверен – по един или друг начин. Какви са суеверията по света и има ли това връзка с националното самосъзнание?

Суеверията представляват ирацмонална вяра и необосновани представи за природата на някои явления, случайни събития, редки съвпадения

Черната котка - лош късмет или просто суеверие
Черната котка – лош късмет или просто суеверие

Интересното е, че всеки човек има собствени поверия и поличби, които сам е измислил и които задължително спазва. Много народи по земното кълбо имат свои оригинални суеверия дори и днес, през XXI век…

МИЛИЦИОНЕРИ ИЛИ АНГЕЛИ

Във всяка шумна компания се случва момент на неловка тишина и пълно мълчания. В Русия в този случай казват: „Роди се милиционер“. Но в други страни причината за паузата има друго обяснение. В САЩ смятат, че тя всъщност е минута на скръбно мълчание и памет за трагичната гибел на президента на САЩ Абрахам Линкълн. Както е известно, той е застрелян в театъра на 15 април 1865 година.

В някои християнски страни смятат, че момент на неловко мълчание настъпва, когато в небето пеят ангели. Някои ги чуват и замлъкват във възторг. А валийският поет Томас Дилън (1914 – 1953 г.) твърди, че тази пауза възниква, когато над главите на беседващите прелитат няколко ангели. Хората не могат да не го почувстват и затова замлъкват.

ИМЕТО НА КОРАБА

„Както наречеш кораба, така й той ще плува“, вярват моряците. Но в някои страни техните колеги са уверени, че името на кораба не трябва да завършва на буквата „а“. При това се посочват трагичните съдби на известните кораби „Лузитания“ и „Британия“ (в английското изписване те завършват на „а“).

Ветроходен кораб с червен кръст върху белите си платна
„Както наречеш кораба, така й той ще плува“

Лоша поличба сред моряците е и преименуването на кораба. По този повод всички си спомнят английския Polaris. Той е предаден в разпореждане на британския изследовател Ернест Хенри Шекълтън (1874 – 1922 г.). Той преименува кораба в Endurance („Издръжливост“) и се отправя с него през 1914 г. в Северния Атлантик. Пътешествието продължава кратко, тъй като „Издръжливост“ засяда сред ледовете. Радостното е, че хората все пак са спасени.

При преименуването на кораба моряците препоръчват първоначално да се свали табелката със старото име, да се постави в дървен сандък и да се изгори, а пепелта да се разпилее над морето. Само след тази процедура може да се даде новото име. Кой би помислил, че смелите мореплаватели са толкова суеверни…

КЪЩИЧКА С ПРОЗОРЦИ КЪМ ГРАДИНАТА

Когато в Тайланд се нанасят в нов дом, стопаните предварително му правят миниатюрно копие. Този макет се нарича къщичка за добрите духове. Става ясно, че тя е предназначена за отвъдните същности, които спасяват собствениците от беди,неудачи и пазят от злите сили. Миниатюрните сгради се поставят в задния двор или в градината. В тях се стопаните слагат различни дарове, лакомства и играчки, за да им е на духовете уютно, сито и весело в тях.

Фамилна тайландска къща с градина и голяма стъклена фасада
Когато в Тайланд се нанасят в нов дом, стопаните предварително му правят миниатюрно копие – къщичка за добрите духове.

По нашите географски ширини, когато се нанасяме в ново жилище, първо пускаме котка.

Много народи по света скриват лицето на булката под воал. Смята се, че той символизира чистотата й. Но с воал са украсявали булките още в Древен Рим. Някои историци смятат, че това парче материя е криело лицето на булката дори от младоженеца. Казват, че хитрите римлянки са го измислили, за да не би мъжът, разгледал по-внимателно бъдещата си половинка, да се разочарова и да избяга направо от сватбата.

Вековете минават, а воалът остава. И какво значение има точно какво символизира? Главното е, че е красиво…

Гласувай за публикацията!

258 гласа
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Будисткият пост – здраве за тялото и мир за душата!