2

сеп.

Вижте първия генно модифициран човек в света – Елизабет Париш

Когато попаднете на научна телевизионна програма, в която говорят за експерименти с животни, всичко това изглежда нещо фантастично и нереално. А когато научите за такива експерименти върху човек – не можете да повярвате на ушите си.

Учените отдавна работят за увеличаване на продължителността на живота ни. Те вече са определили какви храни трябва да консумираме, за да поддържаме тялото младо. Сега идва време за промени в гените.


Елизабет Париш, един от лидерите на научната и медицинска компания BioViva, се съгласи на отчаяна стъпка: позволи да променят гените й, за да забави стареенето на организма или да го спре напълно.


Процесът на стареене на тялото ни започва с намаляването на терминалните окончания на хромозомите – теломерите. Съответно, колкото по-стар е човекът, толкова по-кратък е теломерът. През 2015 г. на Елизабет й бе влян материал, който трябваше да увеличи дължината на теломерите.


Учените предполагат, че това е начинът, по който може да се спре стареенето и да се подмлади тялото. Знаейки, че резултатите могат да бъдат непредсказуеми, до смъртоносен изход, Парриш го направи и в името на науката.


Жената дори се реши да запише видео съобщение, в което тя съобщава, че е съгласна с рискованото инжектиране. Самата процедура беше извършена в Колумбия, тъй като в Америка експериментите върху хора са забранени на законодателно равнище.

Наскоро станаха известни първите резултати от експеримента. Състоянието на левкоцитите, размерът на теломерите показва, че биологичната възраст на Елизабет е намаляла с 20 години. В допълнение, състоянието на кожата и косата се подобри.

Разбира се, все още е твърде рано да се говори за пълна победа над стареенето, но първата стъпка е предприета в борбата срещу някои възрастови и генетични заболявания. Докъде стигна науката!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts