16

фев.

Защо не бива да се пере вечер?

Само поличба ли е забраната да се пере вечер, или е нещо повече? Нека разберем заедно

пере

Поради лудия ритъм на живот понякога се налага да се чисти къщата и да се пере след залез слънце. Но дори и днес, в свят, в който хората предпочитат да мислят рационално, остава вярата в поличбите относно някои домакински дейности, по-специално вечерното пране. От днешната статия ще научим защо прането преди лягане може да донесе проблеми и да повлияе негативно на живота ни.

Разбира се, днес не се страхуваме от никакви суеверия, тъй като съвременните технологии ни позволяват да перем неща по всяко време на деня: пералните машини са почти безшумни и освен това имат вградена функция за сушене, но това не винаги е било налично в миналото.

Как е било преди?

В България преди около 6-7 десетилетия, е било строго забранено да се пере вечер, тъй като тъмното време от денонощието се е смятало за опасно. Факт е, че здрачът е преходен момент от деня, когато злите духове навлизат в човешкия свят.

Нашите предци са вярвали, че дрехите, изсушени на лунна светлина, привличат негативна енергия, лош късмет и болести, а тъканта, която поглъща слънчева светлина, лекува собственика си.

В същото време прането рано сутрин също се е смятало за опасно: предполага се, че този, който пере или мие разни неща на разсъмване, измива късмета си. Най-доброто време, според хората отпреди век, е средата на деня.

Да включим логиката

Има рационални причини, поради които не трябва да перете дрехите през нощта.

Първо, през нощта те обективно изсъхват по-лошо, отколкото на дневна светлина, така че ризата, която сте планирали да носите на важна среща, просто няма време да изсъхне преди сутринта.

Второ, можете да заспите / забравите и да оставите дрехите до сутринта в пералнята, а мокрите неща не трябва да лежат в барабана повече от 5 минути, защото веднага след пране там започват да се образуват вредни бактерии и неприятна миризма, което не само може да развали качествените дрехи, но и да причини повреда на пералнята.

Трето, ако вашата пералня издава много шум по време на цикъла на центрофугиране и стените на апартамента са тънки, тогава прането след 22 часа може да доведе до кавга със съседите. Никой няма нужда от подобни емоции преди сън.

Така че, планувайте спешното пране след работно време. То ще бъде готово, докато приготвяте вечерята. Може да ползвате сушилнята и веднага след това да подредите дрехите на закачалки, за да не се мачкат. Така няма да има опасност да се сушат на лунна светлина.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts