бременност

4

юли

Изгаряне по време на бременност: ТВЪРДО НЕ!!

Колко е опасно изгарянето по време на бременност?

Безопасно ли е изгаряте по време на бременност?

Тенът на кожата е привлекателен. Обаче всъщност това се дължи на отговор на тялото ви срещу излагането на ултравиолетовите лъчи. Следователно прекомерно излагане на слънце може да има тежки последици. И така безопасен ли е тенът по време на бременност?

Ултравиолетовите лъчи с къси вълни (UVB) и ултравиолетовите лъчи с дълги вълни (UVA) имат въздействие върху кожата в зависимост от тяхната интензивност и дължина. Знаем, че кожата под въздействието на UVB лъчи произвежда витамин D3, от съществено значение за костната структура. Необходими са обаче само 20 до 30 минути на ден за да си набавите необходимите количества от него.

Почерняването изисква повече време. Също така крие рискове за здравето и може да увеличи драстично риска от рак на кожата.

Рисковано ли е да изгаряте по време на бременност?

Изгарянето по време на бременност не се препоръчва. Въпреки това, ако вземете всички предпазни мерки и сте наясно с рисковете, слънце 10 – 15 минути ще помогне на вас и бебето.

Слънцето помага да се синтезира витамин D, който допринася за усвояването на калция, като по този начин спомага за укрепване на костите както на майката, така и на бебето, което получава калций  чрез плацентата. Нуждите от витамин D се увеличават с 300 % поради минерализацията на костите на плода.

Слънцето преди 11 часа или следобед след 17 може да бъде здравословно. Тенът е отговор на кожата при излагането на слънчевата светлина и радиация и ще зависи повече от типа кожа. По- тъмната кожа потъмнява по бързо, както и по светлата изгаря доста бързо преди да придобие тен.

Накратко без адекватна защита не е препоръчително да се печете повече от половин час по време на бременност. Това може да навреди както на вас така и на вашето бебе.

Възможни последици ако изгорите по време на бременност

Не трябва да изгаряте по време на бременност защото кожата става по- чувствителна, поради увеличаването на хормоните и по- силното кръвоснабдяване.

Съвети за как да не изгаряте по време на бременност

Най – добре е да използвате слънцезащитни кремове и добре да избирате часовете, в които се излагате на слънце. Препоръчително е първите дни да не е повече от 15 минути на ден. Трябва да знаете, че продължително излагане на слънце може да причини рак на кожата и преждевременно стареене.

Източник: https://steptohealth.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts