Отношения с родители

16

окт.

5 съвета за подобряване на отношенията ви с родителите ви

Подобряването на отношенията ви с родителите ви позволява да живеете в мир и да се радвате любов и подкрепа

Когато настъпи юношеството, общуването между родители и деца намалява. Това е или защото младите хора са враждебни и безразлични, или защото родителите не успяват да се адаптират към този нов етап и продължават да се отнасят към младите възрастни като към деца.

В някои случаи, когато човекът стане млад, връзката се възстановява. При други обаче дискомфортът се затвърждава и продължава десетилетия. Ето защо, на каквато и възраст да сте, искаме да ви предложим няколко съвета, за да подобрите отношенията си с родителите си.

Връзките, които обединяват родители и деца, са сред най-значимите, които съществуват. Следователно те са източник на голяма любов и удовлетворение. Те обаче могат да станат и източник на спорове. В повечето случаи нашите родители не само са ни дали живот, но и са ни отгледали по най-добрия начин, който знаят.

Въпреки недостатъците и грешките им, те са най-безусловната любов, на която можем да разчитаме. Така че защо не положите усилия да се насладите на здрава и възнаграждаваща връзка с тях?

Загърбете миналото

За да подобрите отношенията си с родителите си, важно е да простите и да се освободите от миналото.

Може би чувствате, че родителите ви не са ви дали любовта или подкрепата, от която се нуждаете, че техните действия или думи ви нараняват или че не са ви дали образованието или живота, които заслужавате. Имате право да се чувствате по този начин, но болката ще продължи, ако не работите чрез тези емоции.

Посещението при професионалист може да ви помогне да излекувате детството си, да интегрирате миналия си опит и да разберете, че сега сте отговорни за вашето щастие. От този момент ще бъдете много по-способни да промените текущата връзка.

Насърчавайте независимостта и границите

Често, когато децата напуснат дома, обтегнатите отношения се облекчават и това е така, защото и родителите, и децата имат свое собствено пространство. Въпреки това, ако все още сте тийнейджър, можете също да поставите някои граници и да потърсите по-удобна и приятна независимост за всички.

Например, покажете, че сте отговорни и поемете отговорността за ученето си, почистването на стаята си и домашните си задължения. По този начин родителите ви няма да се налага да ви преследват или да настояват да се съобразявате.

В същото време родителите ви ще започнат да ви възприемат като зрял, отговорен и надежден човек. Отношението им към вас също ще се промени. Това също ще ви позволи да имате повече свобода.

Изразете себе си уверено, за да подобрите отношенията

Асертивността е страхотно умение, когато общувате с другите, изразявате несъгласие или отправяте искания. Позволява ни да изразим това, което мислим, без да прибягваме до насилие, викове или неуважение, но без да потискаме чувствата си.

  • Бъдете твърди в посланието си, но не повишавайте тон и не уважавайте никого.
  • Говорете от това, което чувствате, вместо да критикувате другия човек. „Когато ме сравняваш с брат ми, се чувствам унизен“ е по-добре от „Продължаваш да ме унижаваш през цялото време“.
  • Направете ясни молби: Например, „Иска ми се да не продължаваш да ми казваш какво да правя и да ми вярваш, че съм отговорен“.
  • Подчертайте ситуацията, в която всички печелят: Например, „По този начин няма да спорим толкова много и бихме могли да се разбираме по-добре, което е, което искам“.

Очаквайте най- доброто

Може би сте свикнали да мислите за родителите си по определен начин. Може би си мислите, че са твърде строги или упорити или че винаги ви критикуват.

Въпреки това, направете упражнението да се опитвате да идентифицирате онези поведения, които харесвате и оценявате. Когато ви направят комплимент или ви подкрепят, имайте го предвид и му се насладете. По този начин не само ще започнете да ги виждате в различна светлина, но и ще ги насърчите да продължат да се свързват с вас по този положителен начин.

Да си мирен е по-здравословно, отколкото да си прав

Когато гневът, разочарованието или егото ни доминират, не можем да разсъждаваме и да влизаме в безполезни спорове. Може дори да кажем неща, за които по-късно да съжаляваме.

Следователно трябва да вземете твърдо решение да избирате битките си, да се научите да дишате, за да не избухнете, и съзнателно да подбирате думите си. Да си мирен е по-здравословно, отколкото да си прав. Да мълчиш не е слабост и да не се намесваш в битка понякога е най-доброто решение за теб самия и за другите.

Дори и да следвате горните съвети, знайте, че пак може да има разногласия и конфликти. Никой не е идеален – нито децата, нито родителите. Въпреки това, като промените отношението си, можете да се научите да се справяте с тях по-здравословно и позитивно. Връзките се трансформират от това, което влагаме в тях. Започнете, като вложите повече от себе си в тях, и ще пожънете големи награди.

Източници: https://exploringyourmind.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts