1

фев.

Какво да направите, ако пулсът ви е нисък?

Сърцето е не само място, където си мислим, че пазим любовта и добротата

То е мощна помпа, която доставя кислород и хранителни вещества, разтворени в кръвта, до всяка клетка на тялото. Освобождаването на кръвта става много бързо, което лесно се забелязва от леката пуласция на стените на кръвоносните съдове. Измервайки такъв импулс, можете да разберете дали „пламтящият двигател“ се нуждае от спешна помощ или това е временно явление.

Нисък пулс: какво да правя, всички болести ли са от нерви?

Не е задължително намаляване на сърдечната честота да е причинено от фактори, свързани с нервни разстройства. Но и това не е изключено.

Списък на факторите, влияещи върху намаляване на сърдечната честота:

  • Болести на сърдечния мускул – миокард.
  • Други сърдечни патологии.
  • Ендокринни нарушения (хормонални).
  • Адреналинът, който се произвежда от надбъбречните жлези, тестостеронът и женските хормони могат да повлияят на функционирането на този основен орган.
  • Недостатъчно и лошо функциониране на щитовидната жлеза.
  • Характеристики на блуждаещия нерв (той е доста дълъг, започва в черепа и се разклонява по-близо до стомаха; изненадващо, появата на хълцане също е свързана с него).
  • Прием на лекарства.
  • Бременност (ниското кръвно налягане често причинява намаляване на сърдечната честота).
  • Физическо изтощение, хипотермия.

И, разбира се, нервни разстройства.

Но ако се успокоите и сърдечната честота остане същата, по-добре е да посетите терапевт или кардиолог.

Беше отбелязано, че ниският пулс понякога не е патология. При физически активни хора, занимаващи се със спорт, сърдечният мускул се тренира. Затова не трябва да се страхувате от състояния на относително спокойствие на вашия „двигател“. Някои хора имат нисък пулс за цял живот и не се притесняват, нито пък мислят задълбочено какво да правят с тази особеност на тялото.

Пулсът е нисък: причини

Обикновено за нормални се считат броят на свиванията на сърцето, които са около 60-80 удара в минута. Но при кърмачета пулсът може да бъде 140 удара, при 7-годишно дете – около 90, а при възрастен човек – 60. Пулсът се счита за слаб, когато варира от 55 удара и по-долу. Особено си струва да се обърне внимание на съпътстващите симптоми.

Те ще покажат, че проблемът е сериозен и изисква спешен преглед:

  • Замаяност, слабост, възможно е да се получи и припадък. Това се дължи на недостатъчното снабдяване на тъканите с кислород.
  • Главоболие. Особено опасни са главоболията, които са комбинирани с болка в гърдите и изтръпване. В такива случаи изобщо не бива да се помайвате, а да извикате линейка или да бъдете транспортиран до най-близкото спешно отделение.

Терапевтът ще проведе общ преглед, кардиологът ще направи ЕКГ (електрокардиограма), за да разбере колко силен е мускулът да произвежда електрически импулс и в резултат на това ще е наясно какво се случва с пулса. Може да се наложи да дадетее кръв за биохимичен или клиничен анализ. Ефективното лечение ще започне, когато се установи причината.

Методи за отстраняване на неизправности:

  • Първо се лекуват тези органи или патологии, които са причинили ниска сърдечна честота (брадикардия). Ако намаляването на сърдечната честота се дължи на изтощение, храненето и сънят се подобряват.
  • При нервен стрес се препоръчва прием на валидол – той е безопасен за бременни жени, за разлика от валерианата. Чаша силно кафе с капки тинктура от женшен, както и няколко капки дяволска устав чаша вода също ще помогне.
  • Ако пострадалият загуби съзнание, той се поставя така, че краката да са по-високо от гърдите, дава му се да помирише силна миризма (амоняк) и веднага се вика линейка. Ако пострадалият не дава признаци на живот, няма да можете да се справите без изкуствено дишане и компресия на гръдния кош.

Годишният планиран преглед (медицински преглед или такъв, който правите за себе си и по собствено желание) ще помогне да разпознаете скритите проблеми навреме, след отстраняването на които „огненият двигател“ ще се превърне в „вечна машина за движение“.

Източник: ayzdorov.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts