7 грешки при почистване, които държат къщата ви мръсна през цялото време

Обзалагаме се, че има някои неща, за които дори не сте и помислили!

С настъпването на топлото време все по-често отваряме прозорци, за да проветряваме апартамента. Това означава, че бързо се запрашава. Ден-два без почистване и стаите престават да бъдат рай, изпълнен с чистота и аромат. Как можете да се избегне това? Посочваме някои от грешките, които вероятно допускате, когато почиствате дома си.

1. Повърхностно почистване

Много хора не искат дълго да бъркат с парцал и прахосмукачка под легла и нощни шкафчета, за да извадят натрупания прах от там. Следователно, може да почистите мръсотията с кърпа, както се казва, за видимост. Това обаче е изпълнено не само с бързото замърсяване на апартамента, но и с появата на сапрофитни акари. Ако ще чистите и подреждате дома си, тогава го направете старателно. Не забравяйте да избършете под и над мебели, первази и полилеи. Извършвайте висококачествено мокро почистване поне веднъж месечно.

2. Мръсни завеси

Понякога завесите сякаш остават чисти години наред. Това обаче е заблужда. Те, както диваните и килимите, са основните прахоуловители. Затова се препоръчва да ги перете на всеки три месеца. И между другото, има начини да ги поддържате чисти по-дълго – например с помощта на лак за коса .

3. Стари неща

Излишните неща също създават цикъл нс натрупване на прах в апартамента. Материализмът и трупането на ненужни вещи са основните врагове на чистотата в апартамента. Следователно е необходимо гардеробът да се ревизира два пъти годишно. Ако нещото вече не се побира по размер и в рамките на пет години не сте намерили приложение за него, по-добре е да го изхвърлите. Направете същото и с други неща, които отдавна не сте използвали.

4. Кухненски шкафове

Да, веднъж седмично трябва да измиете мивката, да почистите печката, да избършете масата и да смените гъбите за съдове. Но само това не е достатъчно! През месеците в шкафовете и по рафтовете се натрупа много прах. Ето защо, веднъж на всеки два месеца, е необходимо да подредите съдържанието на кухненските шкафове: изхвърлете подправките, които са се разсипали, както и старите лекарства. Също така проверете зърнените култури и сушените плодове за малки паразити. Свикнете да съхранявате насипни продукти в плътно затворени буркани.

5. Един парцал за всичко

Ако бършете всички повърхности с един парцал, тогава микробите ще се скитат от едно място на друго. Например от кухнята до банята и обратно. Подобна нагласа може да доведе до антисанитарни условия с видима чистота, но е за дълго. След всяка употреба перете кърпата в сапунена вода и имайте по една за всяка цел: баня, , кухня, шкафове, плот, врати.

6. Тупане през прозореца

Определено няма да бъдете доволни от този метод, защото целият прах лети обратно към вас. След това ще откриете, че лицето, перваза на прозореца и дори пода са покрити с прах и пясък. Това води до проблеми с кожата и дихателните пътища.

7. Липса на навик

Малко хора ще се радват да открият нов, нарастващ хаос само няколко дни след дълго почистване. Психолозите препоръчват да си създадете навик да поддържате чистота. Ако вече нямате нужда от нещо, тогава го занесете в килера; обяд в кухнята – веднага измийте чиниите и избършете масата; след като боклукът се натрупа, не бъдете мързеливи и го изнесете. Отначало ще страдате. След седмица-две тези действия ще се превърнат в навик, ако не приятен, то поне необходим. Освен това не само ще подобрите живота си, но и ще структурирате мислите си.

Източник: woman.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Пердета

Как да изберете подходящите пердета за дома

Слабости в автобиографията: какви черти на характера да посочите?