картофи

25

мар.

6 причини защо трябва да ядем повече картофи

1. Картофите са много богати на калий

Тялото ни се нуждае от калий, за да регулира кръвното налягане, така че понижените нива могат да бъдат доста опасни за нашето здраве. Всъщност, ако калият ви спадне твърде ниско, може да се появят сърдечни проблеми, а също така, ако сте над 50 годишна възраст шансовете да получите инфаркт се удвояват.

2. Можете да балансирате вашия прием на калории

В един средно голям картоф се съдържат около 150 калории. Това е много добър вариант за гарнитура за вашия обяд или вечеря. Разбира се най- добре е да не слагате много мазнина или масло защото тогава калориите могат да скочат извън контрол.

3. Картофи за укрепване  на сърцето

Те съдържат фибри, които действат за премахване на излишния холестерол от кръвта ви, намалявайки риска от развитие на сърдечни заболявания. В същото време картофите са с ниско съдържание на холестерол.

4. Картофи за укрепване на костите

Според последни проучвания на канадски учени от 2021 година, картофите съдържат няколко хранителни вещества, които подпомагат здравия скелет. Те са: магнезий, фосфор, желязо, калций и цинк. Поддържането на костите ви в добра форма прави живота по-лесен и намалява риска от проблеми, свързани с костите, от чупливост до остеопороза, сега и с напредване на възрастта.

5. Картофите са могат да ви помогнат да отслабнете

Картофите съдържат фибри, които могат да са ви от полза ако искате да отслабвате. Фибрите ви засищат и ви карат да се чувствате сити по-дълго, което е лесен начин да контролирате апетита си, за да не преяждате. В допълнение, картофите съдържат витамин В6, който играе роля в здравословния метаболизъм, като помага на тялото ви ефективно да изгаря калории.

6. Картофи за здрава кожа

Витамин С се съдържа в изобилие в картофите. Нуждаем се от него защото засилва производството на колаген, което е много важно за нашата кожа. Витамин С действа и като антиоксидант, което означава, че може да противодейства на увреждането на свободните радикали, което може да доведе до признаци на стареене, както и до рак на кожата.

Източник:https://www.alphafoodie.com/pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts