6 въпроса и 6 отговора, от които зависи дали ще ви наемат на работа

Искате ли да заемете моя пост, стряскащо пита бъдещият ви шеф. На интервю за работа сте и от отговора зависи дали ще я получите

Не иде да отвърнете „Да, искам го“ дори да сте с подходяща квалификация и опит. Началникът ще реши, че идвате с ясното намерение да го изместите


Не иде и да кажете „Ама какво говорите“, защото ще излезе, че нямате високи цели. Трябва да измислите нещо оригинално. Например „Може би след 10-ина години, когато вие ще ръководите цялата компания, а ще се нуждаете от добър професионалист и лоялен човек, който да управлява този отдел“.

Въпросът е от нетрадиционните. Има стандартни, които специалистите по човешки ресурси и шефовете обикновено задават при интервю за работа. За тях е добре предварително да се подготвите, за да отговаряте уверено.

Разкажете за професионалния си опит

Човекът, който ви интервюира, е чел биографията, която сте пратили, и ви е поканил, защото я е харесал. Не я повтаряйте, допълнете написаното в нея, като разкажете по-подробно за задълженията, които сте изпълнявали.

Съсредоточете се основно върху онези, които са от полза за новата работа. Ако например кандидатствате за мениджър, говорете за проектите, които сте ръководили, и за добрите отношения, които сте изградили в екипа.

Защо напуснахте/искате да напуснете предишната си работа?

Не критикувайте фирмената политика или бившия си работодател. Бъдещият ще реши, че ще постъпите така и с него. Кажете, че онази работа не ви е предлагала достатъчно предизвикателства, не сте могли да разгърнете целия си потенциал, не сте имали възможности за растеж. Ако обаче са ви съкратили или уволнили, честно си признайте, това е лесно проверимо.

Кои са най-сериозните проблеми, с които сте се сблъсквали, и как се справихте с тях?

Бъдете максимално конкретни, като не пропуснете да изтъкнете колко много сте разчитали на останалите от екипа.

Кои са най-добрите ви качества?

Достатъчно е да изредите 5 силни страни и да разкажете за ситуации, в които сте ги използвали. Старайте се да съответстват на мястото, за което кандидатствате. Креативността се цени в едни професии и позиции, в други е по-важна изпълнителността.

Кои са най-големите ви недостатъци?

Изхитрете се да обърнете нещата в своя полза. Говорете за качества, а не за недостътъци. Например „Искам нещата да ми се получават по най-добрия начин и често оставам в офиса след края на работния ден, за да изпипам всичко. Съзнавам, че не бива да прекалявам с перфекционизма и се боря да намирам мярката“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Как влияе морската вода на различните типове коса?

Вижте 20 необикновени СНИМКИ, които доказват, че нашата планета винаги ще ни удивлява