6 въпроса и 6 отговора, от които зависи дали ще ви наемат на работа

Искате ли да заемете моя пост, стряскащо пита бъдещият ви шеф. На интервю за работа сте и от отговора зависи дали ще я получите

Не иде да отвърнете „Да, искам го“ дори да сте с подходяща квалификация и опит. Началникът ще реши, че идвате с ясното намерение да го изместите


Не иде и да кажете „Ама какво говорите“, защото ще излезе, че нямате високи цели. Трябва да измислите нещо оригинално. Например „Може би след 10-ина години, когато вие ще ръководите цялата компания, а ще се нуждаете от добър професионалист и лоялен човек, който да управлява този отдел“.

Въпросът е от нетрадиционните. Има стандартни, които специалистите по човешки ресурси и шефовете обикновено задават при интервю за работа. За тях е добре предварително да се подготвите, за да отговаряте уверено.

Разкажете за професионалния си опит

Човекът, който ви интервюира, е чел биографията, която сте пратили, и ви е поканил, защото я е харесал. Не я повтаряйте, допълнете написаното в нея, като разкажете по-подробно за задълженията, които сте изпълнявали.

Съсредоточете се основно върху онези, които са от полза за новата работа. Ако например кандидатствате за мениджър, говорете за проектите, които сте ръководили, и за добрите отношения, които сте изградили в екипа.

Защо напуснахте/искате да напуснете предишната си работа?

Не критикувайте фирмената политика или бившия си работодател. Бъдещият ще реши, че ще постъпите така и с него. Кажете, че онази работа не ви е предлагала достатъчно предизвикателства, не сте могли да разгърнете целия си потенциал, не сте имали възможности за растеж. Ако обаче са ви съкратили или уволнили, честно си признайте, това е лесно проверимо.

Кои са най-сериозните проблеми, с които сте се сблъсквали, и как се справихте с тях?

Бъдете максимално конкретни, като не пропуснете да изтъкнете колко много сте разчитали на останалите от екипа.

Кои са най-добрите ви качества?

Достатъчно е да изредите 5 силни страни и да разкажете за ситуации, в които сте ги използвали. Старайте се да съответстват на мястото, за което кандидатствате. Креативността се цени в едни професии и позиции, в други е по-важна изпълнителността.

Кои са най-големите ви недостатъци?

Изхитрете се да обърнете нещата в своя полза. Говорете за качества, а не за недостътъци. Например „Искам нещата да ми се получават по най-добрия начин и често оставам в офиса след края на работния ден, за да изпипам всичко. Съзнавам, че не бива да прекалявам с перфекционизма и се боря да намирам мярката“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Как влияе морската вода на различните типове коса?

Вижте 20 необикновени СНИМКИ, които доказват, че нашата планета винаги ще ни удивлява