4 вида пристрастяване, които остават незабелязани

Пристрастяване

Какво е зависимост?

Преди да разкриете някои от тях, важно е да определите какво е пристрастяване. Пристрастяването възниква, когато има зависимост (независимо дали психологическа, физиологична или и двете) по отношение на конкретен елемент. В тази ситуация мозъкът патологично се стреми да получи награда или облекчение от дистрес, като прибягва до определено вещество, човек, обект или ситуация.

Произвеждат се поредица от явления, които съставят пристрастяващата картина:

Жажда и невъзможност за поддържане на абстиненция. Изпитва се силна нужда да се използва веществото или да се изпълни поведението. Ако това желание не е удовлетворено, индивидът страда интензивно, физически или психически. Следователно за тях е невъзможно да поддържат въздържание Зависимост. Личното благополучие зависи от елемента на пристрастяване. Това е основният източник на удовлетворение и основният път за бягство от всеки дискомфорт. Толерантност. Някак си тялото е свикнало с веществото. Поради тази причина индивидът изисква по-голямо присъствие на елемента, за да получи желаните ефекти. Липса на контрол. Наистина им е трудно да контролират поведението си и да се отдалечат от това, от което зависят. Влошаване и дискомфорт. Пристрастяването засяга личното им благополучие и се отразява негативно на различни области от живота им. Те обаче са склонни да отказват да признаят тази вреда и минимизират проблема, така че зависимостта им продължава.

Захар

Като човешко същество сте родени с вродени предпочитания към сладките вкусове. Това лесно се проверява, когато предложите парче плод на бебе. Въпреки това, с напредване на възрастта, сте били изложени на множество свръхпреработени продукти, пълни с добавени захари, и тази естествена сладост спря да ви удовлетворява.

Бялото брашно и скритите захари в по-голямата част от продуктите, които консумирате, имат голям потенциал за пристрастяване. Това означава, че чувствате, че имате нужда от тях, ако останете без тях за известно време и че имате нужда от по-големи количества всеки път, за да задоволите желанието си.

Интернет и социални мрежи

Това е една от най-разпространените зависимости днес. Всъщност за много от нас е трудно да напуснат къщата без мобилните си телефони или да отидат повече от няколко часа, без да проверят социалните си медии.

Младото поколение е това, което е най-застрашено да страда от състояния като синдром на FOMO или номофобия, но те могат да се появят на всяка възраст. Всъщност, други области на живота, като например работата или социалните взаимоотношения, могат да бъдат засегнати от пристрастяване към интернет и технологиите. Въпреки това е трудно да се променят навиците.

Романтични взаимоотношения

Пристрастяването към любовта е една от най-често срещаните, но пренебрегвани зависимости. Свързано е с емоционална зависимост. Означава спешната нужда от партньор и големия дискомфорт, причинен от загубата му или дори от мисълта за това.

Ако страдате от този вид пристрастяване, може да откриете, че поддържате особено вредна връзка. Или може да се свържете с напълно неподходящи хора поради пристрастеността си да се влюбите и да сте част от двойка.

Порнография

Днес порнографията е по-достъпна от всякога. Поради прекомерното освобождаване на допамин, произведен при гледане на порнография, действителният сексуален акт престава да бъде стимулиращ. Поради това става необходимо да се консумира порнографско съдържание в по-голяма степен. В допълнение, порнографията се използва за избягване на емоционален дискомфорт и получаване на краткосрочна награда, която в крайна сметка генерира зависимост.

Източници: https://exploringyourmind.com/pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Енергията на човека определя и ежедневието му

Какво е „слонска болест“, която може да се появи след коронавирус?