3 съвета, които ще ви превърнат в неформален лидер в офиса

Вземете твърдо решение да владеете чувствата и поведението си

Следващата крачка е да се фокусирате върху себе си, за да показвате пълния си потенциал като професионалист


Давайте най-доброто, стремете се да бъдете перфектни, изобретателни, ефективни.

От това ще има най-малко три ползи

Едната е, че няма да давате поводи на шефа за забележки. По този начин ще избегнете конфликти, в които той може и да е прав, но вие не сте в състояние да приемете критиката му, защото не го харесвате и ви се струва необективен. При натрупване на подобни случки скоро ще ви се наложи да си търсите друга работа, макар че много си обичате тази. Колкото и ценен служител да сте, все пак началникът си е началник, негова функция е да преценява и оценява. Пък и нали знаете онази мъдрост, че шефът и подчиненият са като камъкът и яйцето. Ясно какво става, като се сблъскат.

Втората полза е, че като давате най-доброто от себе си, развивате професионалните си способности

Така повишавате шансовете си да се измъкнете от опеката на този шеф. Може да е, защото ще ви даде по-голяма самостоятелност и по-рядко ще си общувате. Може да е, защото по-висшестоящи мениджъри ще ви забележат и ще ви предложат друга позиция в същата фирма. А може да е и защото без да си търсите работа в друга компания, ще получите неустоимо предложение, което ще реши проблема ви с неприятния ръководител.

Не е за подценяване обстоятелството, че като се съсредоточите в задачите си и гоните успеха, ще ви остава по-малко време да мислите колко не харесвате шефа си

Е, той може и често да ви напомня защо не го харесвате, като ви се бърка некомпетентно. Но ако се постараете да реагирате хладнокръвно и професионално, ще овладеете ситуацията.

При всички положения предизвикателството да постигате по-високи резултати работи за вас

Третата полза е, че добрият професионалист може да се превърне в неформален лидер на екипа. Независимо каква е позицията ви в йерархията, уважението на колегите е ваш плюс. Твърде вероятно е те да изпитват чувства към шефа, подобни на вашите. В такъв случай може да се обедините в принципните си позиции и началникът ще се съобразява с вас. Обикновено никой мениджър не е толкова неразумен, само-влюбен или убеден в правотата си, че да върви срещу целия си екип.

Всъщност когато имате шеф, когото не харесвате, най-умното решение е вие да станете неформален лидер. Ако досега сте чакали подходящата възможност, ето я. Лидерството не е нещо, което ви се случва, а нещо, което вие си правите. Лидерите стават такива, когато другите имат нужда от тях. Необходимите умения могат да бъдат научени и развити от всеки, който има желание и готовност.

За това не е задължително да сте непременно на висока позиция

В съвременната бизнес среда строгите йерархични структури стават по-малко значителни за сметка по-гъвкавите форми на управление. Най-важните условия са да помагате на колегите си да бъдат по-добри в работата си и заедно да постигате успех, да се ползвате с авторитет сред тях и да ви имат доверие.

Ако се покажете като достоен лидер в екипа, и без да се издигате на по-висока позиция в компанията, шефът ще е принуден да се съобразява с вас, защото осъзнава влиянието ви. Той е назначен за господар, вие сте си завоювали позицията на командир.

Тогава вече може да се опитате да го накарате да коригира това, което вие и колегите ви не харесвате в неговия управленски стил. Още по-вероятно е той да бъде преместен другаде, а вие да оглавите екипа, ако в тази фирма висшестоящите мениджъри се интересуват от добрата работна атмосфера, от която пък зависи максималната ефективност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Знаете ли, че децата ви правят секс?

Къде сбъркахте на интервюто за работа?