лекарства

22

ян.

Пристрастяване към лекарства – ето кои медикаменти причиняват зависимост

пристрастяване към лекарства

Може да не знаете, но често някои вещества водят до пристрастяване към лекарства, в които присъстват. Ето с кои лекарства без рецепта трябва да внимавате

Повечето хора имат няколко лекарства без рецепта в шкафа си. Тези медикаменти ни помагат доста често. Те обикновено се считат за безопасни при препоръчителни дози. Въпреки това, някои лекарства без рецепта са по-склонни да предизвикат пристрастяване от други, което ни прави уязвими към злоупотреба с тях. Прочетете, за да разберете кои три типа популярни лекарства без рецепта могат да предизвикат сериозно пристрастяване и в редки случаи дори смърт.

3 вида лекарства без рецепта, водещи до пристрастяване:

Антихистамини

Известно е, че дифенхидраминът (DPH), антихистамин, открит в лекарства за алергии причинява пристрастяване. Според проучване от 2017 г., публикувано в списанието Neurology Clinical Practice, това е, защото тези лекарства без рецепта могат да предизвикат „повишено настроение, повишени нива на енергия и лека еуфория“.

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреждава, че симптомите на предозиране могат да включват остра психоза, гърчове, затруднено дишане или колапс. Въпреки че проучването отбелязва, че точният механизъм, водещ до злоупотреба, е неизвестен злоупотребата с тези лекарства може да бъде трудна за идентифициране. Прекомерната употреба може да доведе до, хоспитализация или дори смърт.

Деконгестанти

Псевдоефедрин (PSE) е деконгестант, използван за облекчаване на запушен нос, болка в синусите или назално налягане, причинено от инфекция. Продава се под формата на сиропи за кашлица от повечето от търговските марки на пазара. Деконгестантни хапчета и капсули също могат да съдържат псевдоефедрин, което също може да доведе до пристрастяване.

„Ефидринът предизвиква пристрастяване, защото е силен стимулант“, казва Chaye McIntosh, клиничен директор в ChoicePoint, мрежа от онлайн и лични центрове за лечение на зависимости. За съжаление, каза тя пред Best Life, това е „неизвестен факт за много хора“.

Тъй като псевдоефедринът може да се използва и за производство на метамфетамини. В някой държави има ограничения в количеството, което човек може да закупи за един месец, но в България това не е така.

Лекарства против диария

Експертите предупреждават, че лекарствата против диария са свързани пристрастявания и може да има сериозни странични ефекти, ако се приемат редовно. „Тези лекарства действат върху опиоидните рецептори в червата, за да забави движението в тях“, обяснява FDA.

Прекомерната им употреба може да бъде опасна или дори фатална. „Те са безопасни в минимални дози, но когато се приемат много по-високи от препоръчаните, това може да доведе до сериозни проблеми със сърдечния ритъм и дори смърт“, казва FDA.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Related

Posts